Maestro

28. únor 2024

Soundtrack k filmu o životě amerického skladatele a dirigenta Leonarda Bernsteina. Hodnocení připravil Robert Rytina.

(…) Nejemotivnější scénou Maestra je okamžik, kdy Leonard Bernstein diriguje roku 1973 v katedrále v Ely ve východní Anglii finále Mahlerovy druhé symfonie. Bradley Cooper zde předvádí skutečně skvostný herecký i hudební výkon. Jeho podoba s Bernsteinem je téměř dokonalá a ztvárnění muže, který je hudbou nejen naprosto pohlcen, ale navíc umí své zanícení pro ni předávat i ostatním, je přímo fascinující. Ale nejen to. Cooper zde po důkladné přípravě orchestr, sbor i sólisty opravdu diriguje! Výsledek je rozhodně třeba vidět, ale za poslech stojí i jeho zvuková podoba. (…)

autoři: Robert Rytina , Daniel Jäger
Spustit audio

Související

  • Sweeney Todd – The Demon Barber of Fleet Street

    Nová nahrávka klasického broadwayského muzikálu Stephena Sondheima. Hodnocení připravil Robert Rytina.

  • Sogno

    Nové album mexického tenoristy Javiera Camareny s výběrem písní italského hudebního skladatele Paola Tostiho. Hodnocení připravil Robert Rytina.

  • The Great Puccini

    Vycházející hvězda světového operního nebe, americký tenorista chilského původu Jonathan Tetelman vydal u labelu Deutsche Grammophon nové profilové album.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.