Magda Vášáryová: ‚Toto za mých časů nebylo‘ nesmíte vyslovit, pokud chcete zůstat na tepu doby

4. říjen 2023

Magda Vášáryová, rodačka z Banské Štiavnice, letos oslavila 75. narozeniny. Ve své filmové kariéře ztvárnila na třicet rolí – tou nejznámější je Markéta Lazarová nebo paní Sládková v Postřižinách. Tato elegantní dáma je stále velmi aktivní – vyučuje, přednáší a jezdí po celé Evropě. Kde se však cítí jako doma?

Čtěte také

S herectvím je stále spojována, i když říká, že po 30 letech, co nehraje, už všechny texty z hlavy úspěšně vymazala. „Nikdy jsem nechtěla být herečkou. Neměla jsem to ve své genetické výbavě, ani jsem po tom netoužila. A tehdy to ani nebylo tak módní. Ale jsem ráda, že jsem normalizaci prožila s tou intelektuální smetánkou, českou i slovenskou.“

Vášáryová vystudovala gymnázium s matematickým zaměřením, pak prošla divadelní zkušeností, což jsou dvě naprosto odlišné věci – jako renesanční člověk si ale nepřipadá. „V každém případě jsem moderní člověk. A dnešní generace se musí připravit na to, že bude přeskakovat mezi obory. Nemůžete počítat s tím, že když si vyberete nějaký obor, tak to dokopete do penze,“ myslí si. A dodává, že na sociologii jí maturita z deskriptivní geometrie velmi pomohla.

Návraty do romantismu

Čtěte také

Dějinné události druhé poloviny 20. století ji ovlivnily v profesním i osobním životě. Jak se teď Magda Vášáryová dívá na současnost?

„Jsme děti štěstěny, ale nechceme si to přiznat. Pořád žijeme v takové naraci střední Evropy, že jsme ti chudáci a oběti. A být pořád tou obětí, že my vlastně za nic neneseme odpovědnost, znamená, že čekáme, že od nás nikdo nic nebude chtít. To je otázka kulturní změny. Pokud toto neuděláme, tak se budeme pořád v jakýchsi sinusoidách vracet do minulosti 100 let nazpátek,“ myslí si herečka a bývalá velvyslankyně.

Bez zášti a naštvanosti

Energická a pozitivně naladěná žena, navíc skromná, moudrá a s tahem na branku, tak Magda Vášáryová působí. Při těchto komplimentech říká s úsměvem: „Já už nemusím nikomu mazat med pod nos – neusiluji o žádnou pozici, nemusím se bát, abych někoho neurazila. To by si starší lidé měli uvědomit. My nejsme zátěží společnosti, naším úkolem je mluvit pravdu,“ myslí si.

S vervou razí heslo, že nesmíme být zatrpklí. „Uvědomuji si to a velice aktivně proti tomu bojuji. Takže když mě začne nějaká moderní hudba nebo mladý politik štvát, tak si říkám ‚Magdo, pozor, to je ta nová generace. To musíš jenom pozorovat.‘

A větu ‚toto za mých časů nebylo‘ nesmíte vyslovit, pokud chcete zůstat na tepu doby a pokud chcete mít nějaké myšlenky, které budou mladší generace zajímat,“ uzavírá s nadhledem.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související