Majitel klubu se musí obklopit lidmi, kteří fotbalu rozumí. Pro arabské šejky je to hračka, míní Folprecht

Musí majitel fotbalového klubu zákonitě rozumět fotbalu? Do jakého kontaktu přišel Zdeněk Folprecht s jednotlivými šéfy klubů? Jak bývalý ligový fotbalista dopadl ve vědomostním kvízu s reportérem Mirko Vasičem? Co očekává od sobotního derby mezi Spartou a Slavií? Co říká na gesto Čvančary, který si při odchodu ze hřiště se spoluhráčem nepodal ruku? Uspěl posluchač Jan ve fotbalovém Věřte nevěřte? Poslechněte si celý díl pořadu První dotek. 

Zdeňku, znal jsi se vždy s majitelem klubu, za který jsi hrál?

Neznal jsem se s ním vždy osobně, ale věděl jsem, kdo to je (smích). Mají ale společní rys, že jsou úspěšní, protože ty peníze mají. Je to ale zrádné, protože když mají úspěch v byznyse, tak si myslí, že to tak bude fungovat i ve fotbale. Když někdo rozumí akciím nebo něčemu jinému, tak to vypadá jednoduše. Řekne si, že bude mít nejlepší lidi a bude nejlepší. Ve fotbale to tak není, tam je hodně proměnných. 

Je pravdou, že Sparta bude vždy díky majiteli Křetínskému v pohodě? Že tam prostě ty peníze budou?

Myslím si, že jo. Když vstoupil i do West Hamu a Premier League, tak je vidět, že chce pořád víc a víc. 

Čtěte také

Vyvíjí majitelé tlak na trenéry ohledně nasazování hráčů do sestavy?

V menších klubech to bylo. Na Kypru technický vedoucí byl na střídačce, měl u sebe telefon a když mu majitel zavolal, tak už se vědělo, že se bude střídat. To je ale špatně. Majitel se prostě musí obklopit lidmi, kteří tomu rozumí. 

Jak se stavíš k tomu, že do fotbalu začali na mezinárodní úrovni zasahovat arabští šejkové?

Není to přírodní cesta. Je to pro ně taková hračka a čím je populárnější, tím pro ně lepší. Když si můžou koupit Manchester City, tak si ho samozřejmě koupí radši než Jablonec. Můžeme se bavit o nějakém finančním fair-play, které funguje. I když evidentně se nedá říct, že by fungovalo, protože co předvádí Chelsea nebo PSG... Přijde mi, že Chelsea pořád kupuje a kupuje.

Jakou zkušenost má Zdeněk Folprecht s Danielem Křetínským? Co majitel Ludvík Karl v Liberci? Jaká byla konverzace bývalého ligového fotbalisty s fotbalovým šíbrem Jaroslavem Starkou? Jaký výsledek sobotního derby tipují David Nyč a Zdeněk Folprecht? Poslechněte si celý díl pořadu První dotek. 

První dotek Zdeňka Folprechta
autoři: David Nyč , rej
Spustit audio

Související