Majitelé prachovického lomu znovu žádají o povolení pokračování těžby

28. prosinec 2023 12:40

Vlastníci lomu v Prachovicích na Chrudimsku znovu žádají o povolení pokračování těžby. Prachovice patří mezi největší vápencová ložiska v Česku. Plán počítá se zahloubením lomu o dalších víc než 40 metrů. Proti jsou některé ekologické spolky, výhrady mají i obce v okolí.

Provozovatelé chtějí vytvořit další dvě etáže lomu a navýšit roční těžbu o půl milionu tun. Odpůrci mají obavy hlavně z možných zdravotních rizik a zvýšení emisí. Ministerstvo životního prostředí proto společnosti CEMEX, které lom patří, žádost dvakrát vrátilo a žádalo doplnění rozpytlové studie i hodnocení zdravotních rizik. To firma udělala a teď čeká na rozhodnutí o případném pokračování těžby.

Původně plánovaná plocha těžby se nezmění, roční množství vytěžené horniny se má ale zvýšit ze současných 1,2 milionu na 1,7 milionu tun.

Vápencový lom Prachovice

Cementárna: organický uhlík nesmrdí

Většina došlých připomínek se týkala nedostatečného zpracování rozptylové studie, hlukové studie a hodnocení zdravotních rizik. Další se týkaly omezení vzniku emisí organického uhlíku (TOC) vypouštěných do ovzduší a absence posouzení vlivu na produkci oxidu uhličitého. Společnost k dokumentaci doložila akustickou a rozptylovou studii a hodnocení zdravotních rizik.

Čtěte také

Kvůli snížení koncentrace TOC v emisích provedla cementárna v mezidobí řadu zkoušek. „Zkouškami a měřeními bylo jednoznačně ověřeno, že zvýšenou úroveň TOC v emisích do ovzduší způsobila jedna z používaných příměsí do zpracovatelského procesu, a ne obsah organických látek v těžené surovině. V okamžiku, kdy byla tato surovina vyměněna za jinou, došlo k poklesu obsahu TOC v produkovaných emisích a emisní limit uložený v rámci platného integrovaného povolení ve výši 40 mikrogramů na metr krychlový je dlouhodobě plněn," stojí v dokumentaci.

Cementárna tak uvedla, že organický uhlík nemůže způsobovat zápach v okolí, na nějž si v minulosti lidé stěžovali. Podle dokumentace pro EIA chce Cemex těžit uvnitř současného dobývacího prostoru, jehož plocha je 111,2 hektaru. Proti současnému povolenému stavu se nerozšíří. V budoucnu se má ovšem zvýšit počet těžebních etáží o další tři na celkových devět a lom se prohloubí o 42 metrů. Celkové zásoby k vytěžení jsou vypočteny na 35,7 milionu tun, takže by měly stačit na 21 let počítaných od 1. ledna 2019.

V plánu je obří jezero

Po ukončení těžby vznikne podle plánu sanace v lokalitě jezero o ploše přibližně 70 hektarů. Na konečnou úroveň voda v lomu vystoupá za deset až 15 let. Kolem vodní plochy bude vysázena zeleň a vznikne travnaté prostranství, část bude ponechána divoké přírodě. Jezero bude mít mělké příbřežní pásmo a v plánu jsou i tůňky pro rozmnožování obojživelníků. V Prachovicích je jeden z největších vápencových lomů v České republice.

V roce 2015 ho spolu s cementárnou převzal od švýcarské firmy Holcim mexický výrobce stavebnin Cemex.

autoři: Josef Kopecký , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související