Mám velkou radost, že v Hradci začala výstavba nového stadionu, lávky přes Labe i dopravního systému

9. prosinec 2021

Předvánoční čas i s blížícím se koncem roku je dobrým obdobím pro malé ohlédnutí a také částečné bilancování. Povídáme si o událostech tohoto roku i plánech do budoucna s primátorem Hradce Králové Alexandrem Hrabálkem z ODS.

Už na vás také dýchá předvánoční atmosféra, když se procházíte po městě? Krásně to všude svítí.
Tak samozřejmě osvětlení je hezké, ale bohužel opět se nepovedlo uspořádat vánoční trhy. Mě to neobyčejně mrzí, protože jsme je měli připravené už na loňský rok ve zcela jiném režimu na Velkém náměstí a epidemiologická situace nám to bohužel nedovolila.

Prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc., primátor Hradce Králové, ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu

Alexandr Hrabálek (*2.6.1956)

politik, farmaceutický chemik a vysokoškolský pedagog, v letech 2006 až 2014 děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové, v letech 2012 až 2014 zastupitel města Hradec Králové, od roku 2018 primátor města Hradec Králové. Je členem ODS.

Co vůbec říkáte na to, že adventní trhy pod širým nebem se konat nemůžou a obchodní domy jsou otevřené a plné lidí?
Co na to můžu říct? Je to nelogické, opravdu je to těžko vysvětlitelné. Nicméně jestliže existuje takové vládní nařízení, my ho musíme respektovat.

Zelená vlna, jak jsme byli zvyklí, už nebude. Ale inteligentní dopravní systém bude dopravu řídit tak, aby byl průjezd co nejrychlejší.
Alexandr Hrabálek, primátor Hradce Králové

Jaký byl letošní rok v Hradci Králové z vašeho pohledu? S pandemií se bojovalo na začátku roku a pokračuje to i teď na podzim. Jak to vnímáte?
Rok 2021 rozhodně nebyl lehký, protože pandemie zasáhla celý náš stát, zasáhla rodiny, školství, zemřelo obrovské množství lidí, podstatně víc než jiné roky. A je zapotřebí říct, že to má skutečně na svědomí covid. Máme vytvořeny prostředky, jak předcházet tomu nejhoršímu průběhu nemoci, ale bohužel docela nechápu, že spousta lidí nechce tuto možnost využít. Je to škoda.

Čtěte také

Pandemie zasáhla všechny oblasti lidské činnosti, od kultury přes pohostinství a restauratérství a tak dále.
My jsme hned na začátku vytvořili program Antivirus, ve které jsme se snažili pomoci podnikatelům ve městě a nejen jim, právě i našim kulturním zařízením. Co se týče kultury, tak tam musím říci, že našim divadlům a filharmonii se dostalo skutečně značné podpory a také pomoci od vlády. Takže jejich hospodaření dopadlo dobře. Co se týká soukromých podnikatelů, tam to bylo podstatně horší. Snažili jsme se pomoci, ale uznávám, že to byla pomoc spíše dodatková, aby podnikatelé věděli, že o jejich problémech víme. Byla to symbolická pomoc, třeba pro restaurace a kavárny a podobná zařízení, kde jsme do konce roku osvobodili podnikatele od poplatků za nájem veřejných prostor, za zahrádky nemuseli platit městu. Tedy snad v tomto ohledu to mohla být pomoc docela významná.

Čtěte také

Jak to bude s novoroční oslavou? To je krásná tradice v Hradci Králové, kdy se na Velkém náměstí vždy 1. ledna Hradečáci sejdou. Jak to bude letos?
V důsledku vládních opatření jsme byli nuceni zrušit jak oficiální rozsvícení vánočního stromu, tak i vánoční trhy. A vzhledem k tomu, že při akci První den spolu, při novoročním ohňostroji, se Velké náměstí úplně zaplní a jsou tam tisíce lidí, tak jsme se rozhodli tuto akci letos nedělat také.

Pojďme se ale bavit o věcech, které se povedly. Chodíte na fotbal? Máte ho rád?
Mám fotbal rád a bohužel jsem se na něj příliš často nedostal. Byl jsem na prvním prvoligovém zápase našeho mužstva v Mladé Boleslavi a potom už byl časový rozvrh takový, že se přiznám, že jsem byl rád, když jsem si mohl na chvíli sednout či lehnout na chalupě a strávit tam volný čas. Ale samozřejmě výsledky našeho fotbalového klubu velmi pečlivě sleduji a jsem nadšený z toho, jak jim to jde.

Čtěte také

Přestavuje se všesportovní stadion. Je to velká radost?
Je, po mnoha letech. Stadion byl postaven v polovině 60. let a postupně se ukázalo, že je pro fotbal velmi nevhodný, protože diváci byli od hřiště strašně daleko. Tedy myšlenka na nový fotbalový stadion existuje už hodně dlouho a já jsem rád, že se nám podařilo v tomto roce podepsat smlouvu se zhotovitelem na stavbu nového stadionu. A to navíc nejen fotbalového, ale bude to zařízení mnohoúčelové a multifunkční.

Jaké další projekty se v poslední době podařilo v Hradci Králové realizovat?
Já osobně mám radost, že začala stavba lávky přes Labe, která propojí nové centrum vznikající v zóně Aldis, s další částí města. Věřím, že bude velmi využívána.

Čtěte také

Napadá mne také inteligentní dopravní systém, který bude řídit dopravu v Hradci Králové. Semafory se už budují.
To je další, troufám si říct, úspěch naší radnice. Dotáhli jsme tuto myšlenku k realizaci. Je pravda, že se to spoustě lidí nelíbí, je změněný způsob průjezdu města, přišli o zelenou vlnu. Ale je nutné si uvědomit, že pokud chceme mít inteligentní dopravní systém, čili usnadněný průjezd městem, tak musíme křižovatky předělat. A když se předělává křižovatka, tak to znamená, že musí mít svůj individuální semaforový průjezd a semafory na sebe v tom případě nemohou navazovat. Nicméně já jezdím autem také, řídím se světly a jezdím opatrněji, dávám si pozor. Řidič nemůže jezdit podle zvyku, musí se přizpůsobit momentální dopravní situaci.

Až bude systém kompletní, tak zase budeme v Hradci Králové zelenou vlnu mít?
Inteligentní dopravní systém se tomu říká proto, že bude řídit dopravu podle momentální vytíženosti jednotlivých křižovatek. Je docela dobře možné nebo možná i jisté, že klasickou zelenou vlnu tak, jak jsme byli zvyklí, tady už mít nebudeme, ale inteligentní dopravní systém bude dopravu řídit autonomně tak, aby byl průjezd co nejrychlejší. Samozřejmě budou upřednostněny autobusy MHD a sanitky, hasiči, prostě integrovaný záchranný systém.

Alexandr Hrabálek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co byste popřál, pane primátore, na závěr do nového roku, všem občanům Hradce Králové?
Především klid a zdraví. Aby nás už opustily problémy spojené s covidem. Věřme tomu, že se to podaří a že si užijeme klidné a krásné svátky. Přeji tedy všem hodně zdraví, krásné, klidné Vánoce, a aby je mohli strávit ve společnosti těch, které mají rádi.

Celý rozhovor s primátorem Hradce Králové Alexandrem Hrabálkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související