Máme vlastní tempo, vzkazuje skupina Tábor, která vydala jedno z nejzajímavějších alb loňského roku

16. leden 2021

Skupina Tábor přišla s magickým albem stojícím mezi mezi folkem, ambientem a kytarovým eskapismem. Vyvolává jím dávno zapomenuté duchy krajiny i intenzivní rurální drony.

V loňském roce se na alternativní scéně objevila vynikající prvotina skupiny Tábor. Ohlas i relevanci této introspektivní nahrávky, která pod názvem Liebe vyšla začátkem září, dokládají také ocenění vzešlá hned z několika výročních anket. Tato výrazná odezva ale zároveň přináší otázky, zda jsme přece jenom nezačali v posledním roce vyhledávat trochu jinou hudbu, nebo ji prostě jen poslouchat jinak. Nejen o tom si Michal Pařízek povídal s Davidem Válou a Adamem Šťastnou, dvěma členy skupiny Tábor.

Tábor kromě Vály a Šťasty tvoří ještě Magdalena Hrdličková a Kateřina Malá. Všichni členové kapely působí také v dalších seskupeních (namátkou Vole, Or, Dimitar nebo Oswaldovi), zároveň ale stvrzují, že právě Tábor je pro ně srdeční záležitostí. Na debutové nahrávce, jejíž základy vznikaly na toulkách v někdejších Sudetech na severozápadě Čech, pracovali dlouhých pět let. Album Liebe nakonec vyšlo u labelu Stoned to Death. Tábor prostě mají své vlastní tempo, v pořadu kromě ukázek z jejich alba zazněly také písně solitérského projektu Current 93, Johnnyho Labelle nebo irské skupiny Lankum.

Pořad připravil: Michal Pařízek
Spustit audio