Mámy o roku s covidem: Vedle bezpečnosti nezapomínejme na psychiku

13. leden 2021

Ruce, roušky, rozestupy určitě pomáhají v prevenci proti onemocnění a šíření viru covid-19, v rodinném životě s malými děti je ale stejně podstatným pravidlem pro přežití i udržet si dobré vztahy s nejbližšími a zapracovat na psychické pohodě.

V tomto díle Houpaček si Martina Poliaková povídala se socioložkou Michaelou a historičkou Terezou, mámami malých dětí batolecího a předškolního věku, o tom, co je téměř rok s covidem naučil a jaký měl vliv na každodenní program s dětmi. Zaznělo i pár tipů na to, jak děti zabavit bez kamarádů, kroužků, heren a příbuzných.

„Krize mě určitě naučila být kreativní, protože program pro rok a půl starou Adu je nyní zcela na mně nebo na partnerovi,“ popisuje omezené možnosti programu pro děti v covidové uzávěře Tereza.

Čtěte také

„Dost dobře to nastavuje zrcadlo nárokům, které bych za normálních okolností na své dva syny, dvou- a šestiletého, kladla, kdybych měla tu možnost,“ přitakává Míša a dodává, že s covidem u ní téměř odpadly aktivity a zábava, kterou byla s dětmi zvyklá využívat každý den mimo domov, různé kroužky, dětské programy, návštěvy muzeí nebo heren.

„V zimě, na rozdíl od jarního nebo podzimního lockdownu, je také chození ven přímo úměrně omezené tomu, jak dlouho dospělý člověk vydrží venku bez nutnosti jít na toaletu,“ glosuje trpkou zkušenost se zavřením restaurací a pohostinství Michaela.

Jak se u Michaely a Terezy prohloubily obavy ohledně covidové nákazy a na druhou stranu splnila očekávání, o kterých mluvily v Houpačkách na přelomu loňského jara a léta? „Nechat děti se i trochu nudit bez nějaké řízené činnosti, to je docela náročné,“ přiznává Michaela.

Daří se Tereze si nastavit a udržovat denní řád? Našla Michaela nějaký nový a dobrý způsob, jak s dětmi v omezených podmínkách relaxovat a jak nahradit chybějící venkovní program a kontakty s příbuznými a kamarády? Poslechněte si v novém dílu magazínu Houpačky.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.