Mandle jsou skvělým zdrojem antioxidantů. Zařaďte je do jídelníčku, doporučuje Pavel Maurer

28. září 2019
Glosa Pavla Maurera

Mandlové máslo, mandlový olej, mandle pražené, solené, loupané, polité jogurtem nebo jen tak. To je výběr jen několika způsobů úpravy mandlí. Věděli jste ale třeba to, že podle studie korejských vědců jde o jednu z vůbec nejzdravějších potravin na světě?

Nedávno jsem vám vyprávěl o kvalitním kambodžském pepři, který patří k nejlepším na světě a je oblíben mezi šéfkuchaři. Také jsem vám před časem představil velmi chutný český kmín, který byl oceněn jako Regionální potravina kraje Vysočina, hezky voní a je mnohem kvalitnější než většina kmínů dovážených z daleké Afriky a jiných exotických zemí.

Čtěte také

My máme svého kmínu na polích dost. Importování tohoto, v naší zemi velmi oblíbeného a hojně používaného koření, se zdá být zbytečným zatěžováním planety nadměrnou dopravu. No, a dnes bych vám chtěl něco málo prozradit o mandlích, které patří k mým oblíbeným lahůdkám.

Mandle jsou skvělým zdrojem antioxidantů. Antioxidanty pomáhají chránit naše buňky před oxidativním stresem. Ten je příčinou stárnutí a některých onemocnění jakými je třeba i rakovina. Tyto silné antioxidanty jsou nejvíce uloženy na povrchu ořechu, v jeho hnědé slupce, proto mandle, kterým slupku odstraníme, tak ty pak obsahují menší množství těchto důležitých látek a nejsou už tak zdravé jako mandle se slupkou.

Mandle jsou jedním z nejlepších zdrojů vitamínu E. Mnoho studií ukazuje na schopnost vitamínu E snižovat riziko onemocnění srdce a cév a Alzheimerovy choroby. Mandle jsou bohaté na hořčík, kterého má většina lidí nedostatek. Dostatečným příjmem hořčíku lze pozitivně ovlivnit průběh mnoha nemocí a také cukrovky druhého typu. Nízké hodnoty hořčíku jsou často spojeny i s výskytem vysokého krevního tlaku. Ten třeba trápí mne! Z tohoto důvodu je vhodné doplnit jídelníček o mandle, které jsou na hořčík bohaté.

Pár mandlí na svačinu do školy 

Podle dosavadních výzkumů většina dospělé populace v České republice trpí nedostatkem hořčíku, což lze doplnit například častějším zařazováním mandlí do našeho jídelníčku. Mandle navíc zvyšují pocit sytosti. Jeden šéfkuchař mi prozradil, že pár mandlí dává svým dětem občas ke svačině do školy a ví moc dobře, proč to dělá!

No a pokud máte rádi polévky, vyzkoušejte třeba andaluzské Ajo blanco, polévku, jejímž základem jsou rozmixované mandle, olivový olej, česnek a chleba. Arabové ji během své šestisetleté přítomnosti přivezli na Pyrenejský poloostrov. Tehdy totiž ještě v Evropě nebyla rajčata. Když je pak z Ameriky přivezly kolumbovské výpravy, mandle v Ajo blanko nahradila rajčata, papriky a další nové ingredience.

Vznikly další studené polévky, slavné salmorejo a gazpačo. Každopádně mandle si dnes můžete dnes dát kdykoli chcete a v jakékoli úpravě. Využijte této super potraviny, kdykoli budete mít chuť!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio

Související