Mapy a Wikipedie v jednom. Čeští studenti tvoří Atlas dnešního světa, má kultivovat veřejnou debatu

7. prosinec 2020

Odkud čerpat souhrnná data o politických režimech, každodennosti nebo válečných stavech zemí celého světa? Podle Jakuba Múčky chybí nástroj, který by novinářům, odborníkům, politikům a komukoliv s touhou po poznání dodal nezaujaté a přesné informace. Doktorand Filozofické fakulty Karlovy univerzity se proto spojil s dalšími studenty a rozhodl se takový nástroj vytvořit. Politické Google Maps říznuté Wikipedií se budou jmenovat Atlas dnešního světa.

Předchozí projekt Encyklopedie migrace, na který má atlas navazovat, vznikl během takzvané migrační krize. Po návratu z Balkánu, kde jako humanitární pomocníci pracovali s uprchlíky, cítili Múčka a jeho přátelé potřebu zasáhnout do veřejné debaty o migraci.

„Hledali jsme cestu, jak kultivovat český mediální a veřejný prostor. Chtěli jsme zkvalitnit tehdejší informování o tom, co se vlastně děje na Blízkém východě, specificky v Sýrii. Přáli jsme si dát každému člověku, který není specialistou na tuto zemi, možnost získat hlubší vhled do světa uvnitř Sýrie,“ popisuje Múčka.

Jakub Múčka

Atlas dnešního světa je pak v podstatě globální verzí toho samého, doktorand chce pomocí jednoduché platformy dostat na naše monitory přehledné informace o situaci ve všech koutech světa. „Nejde jen o Sýrii, ale třeba i o různé africké země. V médiích vidíme absenci větších kontextů, vhledu nikoliv do toho, kdo jsou uprchlíci a jak budou žít u nás, ale do světa, ze kterého pochází,“ tvrdí.

„Když se tito lidé plaví po Středozemním moři, nejsme schopni vidět hlouběji do toho, co se děje. Dáme je do kategorie jakýchsi nelegálních migrantů, žadatelů o azyl. Tohle hodnocení je ale podle nás potom nelegitimní. Abychom mohli spravedlivě určit, co migranta motivuje, je nutné rozumět tomu problému hlouběji,“ myslí si.

Kdy si budeme moct užitečný Atlas dnešního světa stáhnout do mobilu? Jak do veřejné debaty o světovém dění vstupuje doba postfaktická a uzavírání se do bublin? A proč jsou někdy influenceři lepší novináři než novináři samotní? Poslechněte si celý rozhovor s Jakubem Múčkou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.