Marek Hudema: Debata o přijetí eura. Na argumenty se nedostává

5. prosinec 2023

Ministry menších koaličních stran nedávno rozzlobil ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS, který doporučil vládě nestanovovat termín pro přijetí eura ani nepodnikat příští rok žádné přípravné kroky ke vstupu do eurozóny. Vypadá to jako ryzí odmítání eura.

Je to minimálně zajímavé, protože už při svém vstupu do Evropské unie v roce 2004 se Česká republika zavázala vstoupit do eurozóny. Byť bez konkrétního data. Jak se s tím vyrovnávají odpůrci eura?

Čtěte také

Bývalý předseda ODS Václav Klaus to kdysi řešil tvrzením, že zrovna teď není na euro vhodná doba. Přitom předkládal odborné argumenty, které často měly svoji váhu. Dnes politici včetně Stanjury se s odbornými argumenty příliš nenamáhají a jen tvrdí, že není čas o euru přemýšlet. Případně, že euro, které jsme se zavázali přijmout v roce 2004, je jiné euro než současné euro. Na tom něco je. Architektura eurozóny se opravdu změnila.

Jenže neměli by právě tohle odpůrci eura ocenit? Změnila se totiž k lepšímu. Euro je funkčnější a stabilnější a jde o mnohem méně politický projekt. Navíc vzrostlo naše ekonomické propojení s eurozónou a tak je pro nás euro výhodnější. Technicky jsou tu silné argumenty pro. 

Navázat korunu na euro

Přesně takhle bude brzy euro „prodávat“ i největší a nejsilnější zaměstnavatelský svaz v Česku, Svaz průmyslu a dopravy. Ten chystá kampaň za vstup Česka do eurozóny. Bude zřejmě tvrdit, že zavedení eura je teď pro nás výhodné a že z technického hlediska nám v tom nic nebrání. Že nejde o politiku. Jenže o politiku jde.

Čtěte také

Dlouhodobě je nemožné udržet společnou evropskou měnu bez politické podpory a i vstup do eurozóny je politickou záležitostí. Politici se k tomu musí jasně vyslovit. Znamená to totiž i závazek starat se o její rozvoj a stabilitu možná včetně vzniku velkého společného evropského rozpočtu.

Pokud by šlo jen o technikálii, stačilo by nechat to na centrální bance. Česká národní banka by pak mohla – jako to už jednou udělala – pevně navázat korunu na euro. Nebo rovnou korunu zrušit a nechat u nás obíhat jen euro, jako to udělala Černá Hora. Ta sice není v eurozóně, ale i tak platí eurem. Ovšem o budoucnosti eura a eurozóny nerozhoduje. A to bychom u nás asi nechtěli.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio