Marek Hudema: Hongkong – komunisté v Pekingu nehodlají čekat

13. březen 2021

Když v roce 1997 předávala Velká Británie Hongkong pod vládu Pekingu, Hongkong rozhodně nebyl nějakou plnokrevnou demokracií. Možná i proto tehdy komunistická Čína přišla s myšlenkou nazvanou „jedna země, dva systémy“.

Tedy že ponechá Hongkongu pod svojí vládou jeho demokratická práva, a dokonce je ještě rozšíří. Koneckonců, bylo zároveň dohodnuto, že je to jen na půl století a pak si Čína může s Hongkongem dělat, co chce.

Čtěte také

Teď se ale ukázalo, že komunisté v Pekingu nehodlají čekat a nechtějí tolerovat ani omezenou demokracii. Dohoda nedohoda, čínský parlament na svém nedávném zasedání změnil fakticky hongkongskou miniústavu a zákony tak, že demokracie ve městě ubude.

Hongkongský parlament se začne více podobat svému čínskému příbuznému a změní se na „razítkovače“ rozhodnutí vlády a komunistické strany. Už v něm nebude žádná opozice, jakkoliv bezzubá. Všichni poslanci budou muset být „patrioti“, tedy milovat čínskou komunistickou stranu. Jak jsou patriotičtí, budou prověřováni také učitelé v hongkongských školách, aby snad neinfikovali děti virem demokracie.

Ukázat tvrdý postoj

Čtěte také

K patriotismu se bude přihlížet i při jmenování soudců, takže už žádné osvobozující rozsudky pro „podvratné živly“. Policie navíc zatýká podle nového zákona o státní bezpečnosti opoziční politiky i kritiky komunistické Číny, a pokud bude chtít, budou je soudit v pevninské Číně podle čínských zákonů. V Hongkongu končí volby, omezená demokracie i záruky základních lidských práva a svobod. Peking se to už ani nenamáhá nějak maskovat.

Naopak, vyhrožuje a vysmívá se, například ústy představitele čínského úřadu pro správu Hongkongu, západním diplomatům a státníkům, kteří to kritizují. Samostatnou kapitolou je pak čínský tisk řízený vládnoucí komunistickou stranou Číny. Například deník Global Times píše, že Spojené státy a Velká Británie jsou zapleteny do „ďábelské konfrontace“, která má zničit Hongkong, ale že jejich „čas vypršel“ a jejich „skřek“ je jen „ukázkou úpadku jejich hegemonie“.

Marek Hudema

Připomíná to dikci komunistického tisku sovětského bloku z 50. let minulého století. A je to připomenutím toho, že takové Číně je třeba se důrazně postavit.

Pokud Západ neukáže Pekingu tvrdý postoj a nezavede nějaké sankce, Čína to bude stejně jako kdysi Sovětský svaz považovat za pokyn k tomu, postupovat podobně dál. Ke škodě své i celého světa.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.