Marek Hudema: O čem se bude mluvit v evropských volbách

28. leden 2024

Volby do Evropského parlamentu nás sice čekají až v červnu, ale jednotlivé strany už rozjíždějí svoji předvolební kampaň. Jaká tedy budou hlavní témata letošních voleb? 

Podle průzkumů veřejného mínění i podle politiků voliče nejvíce zajímají otázky kolem imigrace, ochrany klimatu a přírody, válka na Ukrajině. Jak vyplývá ze studie think tanku The European Council on Foreign Relations lidé také dosud řeší, jak jednotlivé vlády přistoupily k pandemii covidu-19, a samozřejmě je tíží ekonomické problémy.

Čtěte také

Zřejmě nejdůležitější tématem bude migrace. Středopravicové a konzervativní strany se před volbami posouvají k tvrdšímu postoji vůči imigraci a podobné je to i se socialisty. Je za tím obava, že dosud údajně měkkého postoje vůči přistěhovalcům využijí populistické a antisystémové strany, které těží ze strachu části Evropanů ze ztráty identity v moři přistěhovalců.

Ohrozí růst popularity těchto stran celou Unii? Patrně ne. Tato obava z přistěhovalců často rychle vyprchává bez ohledu na to, zda je příliv cizinců větší či menší. Navíc část ze stran využívajících strachu z migrace není a priori protievropská.

Čtěte také

Skutečně antievropské a antisystémové strany na pravici posiluje až to, když problém migrace spojí třeba s odporem vůči „zelené politice“ nebo vůči pomoci Ukrajině. Či s nespokojeností části voličů s tím, jak vlády postupovaly za covidu. Teprve tenhle mix přitahuje dost voličů a katapultuje předvolební preference antisystémových stran do dříve nevídaných výšin.

Další velkým tématem voleb bude už zmíněná „zelená politika“. Kromě toho, že jsou tu lidé, kteří jsou proti tomu, jak se nyní provádí, je tu i silná skupina voličů, která ji chce naopak posílit. Volá po rychlé a radikální akci, většinou po nějakých zákazech a omezeních.

Čtěte také

Pokud se tohle téma spojí s naštvaností z relativně vysoké nezaměstnanosti na jihu Evropy a chabým ekonomickým růstem v podstatné části Evropy, opět to posílí extremisty. Tentokrát ovšem na levici.

Posledním velkým tématem evropských voleb pak bude podpora Ukrajiny, které je sice stále silná ve východní Evropě, ale na západě slábne. Strach z války a snaha ukončit či alespoň omezit podporu Kyjevu a věnovat se více domácím problémům se usazuje v hlavách voličů, a to nejenom extremistických stran.

Čemu zabránit, co nedělat, co zakázat

Vypadá to, že hlavním tématem voleb bude: čemu zabránit, co nedělat, co zbrzdit, omezit a co zakázat. Nikoliv pozitivní plány do budoucna.

Marek Hudema

Možná se to ještě změní, ale zatím to vypadá, že se ztrácí to, co dosud hnalo evropskou integraci vpřed: totiž využití krize k hledání a prosazování zlepšení, které posunuje celý kontinent dál. Nyní, v okamžiku mnoha souběžných, a přitom tak rozdílných krizí, ale tahle vize najednou chybí.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio