Marek Hudema: Rusko ztrácí vliv v postsovětských zemích

28. leden 2023

Rusko nedávno oznámilo, že se chce ještě více zapojit do řešení konfliktu mezi Arménií a Ázerbájdžánem. Je to zajímavá informace, ale ještě mnohem zajímavější je to, co je za ní. Moskva v podstatě říká, že si je vědoma svého slábnoucího vlivu v postsovětských republikách a pokouší se s tím něco udělat. Její naděje na rychlý úspěch je ale malá. 

Vidíme to v už zmíněné Arménii, kde tamní premiér Nikol Pašinjan nedávno oznámil, že se letos v jeho zemi neuskuteční společné vojenské cvičení Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti vedené Ruskem a zpochybnil význam ruských mírových jednotek v Arménii. Přitom ty byly ještě donedávna brány jako záruka proti dalšímu útoku ze strany Ázerbájdžánu.

Čtěte také

Kazachstán, kam Rusko loni v lednu vyslalo své vojáky, aby pomohli tamnímu prezidentu Tokajevovi s potlačením lidových nepokojů, odmítá uznat ruskou anexi ukrajinských území. Kazachstán dokonce na Ukrajinu poslal pomoc ve formě tak zvaných jurt nezlomnosti, kde se lze ohřát, najíst, napít a dobít mobilní telefony.

Rusko to bere jako zradu. Kyrgyzstán zase zvažuje změnu bývalých sovětských jmen čtvrtí a ulic a posílení vlastního jazyka, což odmítají ruští nacionalisté.

Čtěte také

Od Ruska se opatrně začíná distancovat i Turkmenistán, který by rád spolu s Ázerbájdžánem dodával plyn do Evropy a rozvíjí spolupráci s Čínou. Zkrátka Kavkaz a postsovětská střední Asie už nejsou „zadním dvorkem“ Moskvy. Dokonce ani Bělorusko, které je Kremlu politicky nejblíž, se zcela nepodřizuje jeho vůli.

Jde o výsledek války na Ukrajině. Arménští politici i postsovětští despotové vidí, že Rusko není tak silné, jak se zdálo. Nemůže tedy nyní efektivně pomoci svým spojencům proti vnějším a vnitřním nepřátelům, a zároveň se dokáže pěkně „naštvat“.

Oslabení Ruska 

Pod záminkou ochrany ruské menšiny nebo přímo údajné neexistence nějaké země či národa je pak Rusko schopno zkoncentrovat své síly a zaútočit. Proto se bývalé polosatelity Ruska snaží posílit svoji nezávislost na něm a získat oporu jinde.

Čtěte také

Třeba i v Evropě, pokud jim Evropa dá nějaké politické či ekonomické nabídky. Může to být i členství v Evropské unii, byť je to značně iluzorní slib.

Je to paradox. Když ruský prezident Vladimir Putin zaútočil na Ukrajinu, chtěl posílit moc Ruska a mluvil o vytvoření multipolárního světa. Tedy o oslabení Spojených států a Západu.

Marek Hudema

Výsledkem jeho snahy je ale zatím spíš oslabení Ruska a vytvoření multipolárního světa okolo jeho hranic. Tedy multipolarity v oblasti, kde do té doby dominovalo právě Rusko.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio