Marie Kubátová: Pohádka z Cuckovýho království. Jak skřítek Přástevníček plnil tři přání

24. prosinec 2023

Skřítek Přástevníček obstaral třem mladým ženám ženichy. Co všechno z toho vzešlo? V hlavních rolích Josef Patočka, Jaroslava Adamová, Klára Jerneková, Viola Zinková, Karolína Slunéčková, Jaroslav Kepka, Bořivoj Navrátil a Michal Pavlata. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Přástevníček, hospodář nad lnem a předením (Josef Patočka), Vrchní pazderník, správce Přástevníčkovy pazderny (Vladimír Stach), První pohádková přadlena (Marie Brožová), Druhá pohádková přadlena (Lída Plachá), Třetí pohádková přadlena (Jaroslava Adamová), Ančka, 1. nevěsta (Klára Jerneková), Božka, 2. nevěsta (Viola Zinková), Francka, 3. nevěsta (Karolina Slunéčková), švec, 1. ženich (Jaroslav Kepka), učitel, 2. ženich (Bořivoj Navrátil), Honza, 3. ženich (Michal Pavlata), jeho máma (Eva Svobodová) a další
Dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Hudba: Jiří Váchal
Režie: Jana Bezdíčková
Natočeno: 1971

Přástevníček, hospodář nad lnem a konopím, který na sebe často bere podobu chudého pocestného, narazí na své cestě po horách na tři mladé chalupnice, které marně vyhlížejí ženichy. Po návratu do svého království se rozhodne jim přání splnit. Vděku se však rozhodně nedočká.

I v této báchorce čerpala Marie Kubátová z tradiční slovesnosti Krkonoš. O tu se začala zajímat pod vlivem své matky Amálie Kutinové, autorky řady románů pro děti a sběratelky lidových písní.

S rozhlasem začala Marie Kubátová, hlavní profesí lékárnice, spolupracovat již v roce 1953. Jako externistka připravovala národopisné pořady, které měly u posluchačů velký ohlas. Své znalosti zúročila také v několika rozhlasových hrách, z nichž nejznámější je patrně pohádka Jak šla basa do nebe. Ta se dočkala i divadelní verze v úspěšné inscenaci Václava Lohniského. 

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.