Marihuana i alkohol zůstávají, mění se forma jejich užívání, říká ředitelka Národní odvykací linky

9. listopad 2023

„Cítíme se za děti odpovědní, a když zjistíme, že je problém, chceme to rychle zachránit. Nejtěžší je zastavit se, nadechnout se a podívat se na situaci z venku,“ říká Zuzana Hrzalová, vedoucí Národní linky pro odvykání. „Naskakujeme do akce, ale přitom by bylo nejdřív potřeba začít s dítětem komunikovat.“

Hrzalová říká, že nejčastějšími klienty linky jsou osoby blízké, tedy ti, kteří si dělají starost o jedince závislé na látkách, sociálních sítích nebo hrách. Často volají rodiče kvůli svým dětem. „Někdy volají se starostí nebo pro radu. Podporujeme je v tom, aby mysleli v první řadě na sebe, to je něco, co v komunikaci s dítětem pak využijí,“ popisuje.

„Oblasti závislostí se proměňují. Například případů, kdy řešíme závislost na cigaretách, ubývá. Objevují se naopak nové látky, o kterých se teď ve veřejném prostoru hodně mluví. Rodiče volají s dotazy, co je to za látky a co to znamená, když se jejich dítě s tou či onou potkalo. Marihuana i alkohol nicméně zůstávají. Mění se ale forma jejich užívání,“ dodává Hrzalová.

„Existuje spousta rodičovských kontrol. Jsme v klidu, protože víme, kde se dítě nachází nebo kolik času tráví online. Mnohdy ale nevíme, jak se cítí a jak mu je,“ uzavírá Hrzalová.

„Nenechat se odradit; poprvé, podruhé, potřetí.“ Poslechněte si rozhovor s ředitelkou Národní odvykací linky Zuzanou Hrzalovou.

Spustit audio

Související