Mark Twain (* 30. listopadu 1835)

21. listopad 2015

Medailónek amerického spisovatele ke 180. výročí narození.

Poslouchejte na Vltavě 21. listopadu 2015 v 17:30.


Mark Twain (30. listopadu 1835 Florida, Missouri - 21. dubna 1910 Redding, Connecticut), vlastním jménem jménem Samuel Langhorne Clemens, vyrůstal v městě Hannibal v Missouri. Čtenáři na celém světě ten zapadákov znají, protože poskytl předobraz pro dějiště jeho nejznámějších knih Dobrodružství Toma Sawyera a Dobrodružství Huckleberryho Finna.

Vyučil se tiskařem, pracoval také jako sazeč a přispíval články do novin svého staršího bratra Oriona. V letech 1857-1861 pracoval jako kormidelník na řece Mississippi, pak se stal novinářem.

Twain dosáhl velkých úspěchů jako spisovatel a řečník, jeho vtip a sarkasmus získaly uznání kritiků a kolegů, stal se přítelem mnoha vlivných osobností například Nikoly Tesly, v jehož laboratoři strávil mnoho času. V roce 1909 ho v jeho domě v Reddingu navštívil Thomas Edison a natočil zde několik filmových záběrů. Mark Twain sám si patentoval tři vynálezy. Uskutečnil několik velkých cest, jeho reportáže si získaly oblibu a staly se základem pro jeho první veřejné přednášky. V roce 1867 místní noviny financovaly výlet do Středomoří. Během cesty po Evropě a na Středním východě napsal Twain populární cyklus cestovních dopisů, které byly později sestaveny jako Našinci na cestách (The Innocents Abroad ) a vyšly v roce 1869.

03513593.jpeg

Ačkoli vydělal knihami a přednáškami hodně peněz, promarnil je v různých podnicích (zejména v projektu Paigeova sázecího stroje) a musel vyhlásit úpadek. V červenci 1895 se vydal na celoroční přednáškové turné, aby mohl vyplatit své věřitele. Cesta Vedla přes Havaj, Fidži, Austrálii, Nový Zéland, Srí Lanku, Indii, Mauricius, Jižní Afriku a Anglii.

Mark Twain měl ryzí smysl pro humor a neselhávající schopnost odhalit každou přetvářku a šosáctví. Jeho texty jsou dodnes výkvětem kritického a svobodomyslného ducha. Dobrodružství Huckleberryho Finna je jedním ze zásadních románů světové literatury - nejen, že se v něm v průběhu plavby dvou lidí z okraje společnosti, bílého vyděděnce a černého otroka, ukáže bezpočet stránek amerického života, ale realitu nám zprostředkovává vypravěč, který je vše, jen ne vševědoucí - Huckleberry Finn. Jeho vidění je zdrojem vtipu i kritiky.

V roce 1906 začal Mark Twain otiskovat svou autobiografii v North American Review. V témže roce založil klub pro dívky, které pro něj představovaly „náhradní vnučky“ poté, co mu zemřely manželka i obě dcery. V té době prošel obdobím hluboké deprese, která se nevyhýbá ani humoristům. V roce 1909 prohlásil: „Přišel jsem na svět s kometou. Za rok se má vrátit a myslím, že s ní opět odejdu. Bylo by to největší zklamání v mém životě, pokud by to tak nebylo.“ Předpověď byla přesná.

Mark Twain zemřel na infarkt v Reddingu v Connecticutu 21. dubna 1910, den po největším přiblížení komety k Zemi Pseudonym Mark Twain použil poprvé 3. února 1863. K jeho vzniku se váží dvě legendy. Podle jedné z nich pochází z označení bezpečné hloubky vody pro říční parník. Byly to dva sáhy, což se hlásilo slovy „mark twain“. Podle druhé historky žádal během svých cest po Divokém západě od barmana těmito slovy dvě čárky na účtenku při objednávce dvou drinků.


S použitím překladů Josefa Pospíšila a Františka Gela připravil a hovoří Michal Peprník. Ukázky čte Rudolf Pellar. Režijní spolupráce Dagmar Oravová.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.