Martin Františák: Průtrž. Příběh dvou bratří v těžkých časech lehkých topných olejů

10. leden 2023

Původní rozhlasová hra Průtrž se svým dějem vrací do těžkých časů lehkých topných olejů v 90. letech minulého století. Mladší ze dvou bratří, hlavních hrdinů hry, se kolem nejasných obchodů pohybuje už dlouho. Starší, původním povoláním voják, právě přišel o špatně placenou práci a i jeho osobní život je v troskách. A v tu chvíli mu bratr nabízí pomoc v podobě nové práce. Rozjíždí se koloběh, ze kterého se dá jen těžko vystoupit.

 Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: matka - Jana Švecová (Johanna Tesařová), Jiří - její syn (Martin Stránský), Mirka - jeho manželka (Vanda Hybnerová), Marek - její druhý syn (Martin Hofmann), Markéta - jeho snoubenka (Zuzana Ščerbová), JUDr. Posel - obchodník (Martin Zahálka), JUDr. Kuták - obchodník (Ladislav Frej), Stronský - kněz (Jaroslav Satoranský), Valentová ze vsi (Andrea Černá), Valenta ze vsi (Petr Halíček), Koňařík z vily (Michal Novotný), Jarda z herny (Martin Velíšek), Malina - muzikant (Jiří Hána), Lacina - muzikant (Tomáš Vacek) a hlas z rádia (Stanislava Dufková)
Dramaturgie: Renata Venclová, Martin Velíšek
Hudba: Jakub Kudláč
Režie: Natálie Deáková
Natočeno: v roce 2014
Scénář rozhlasové hry Průtrž zvítězil v autorské soutěži o nejlepší původní rozhlasový text vyhlášené při příležitosti 90 let Českého rozhlasu v roce 2013.

V krátkém rozhovoru k premiéře rozhlasové hry Průtrž v roce 2014 Martin Františák mimo jiné o pozadí příběhu řekl:

„Devadesátá léta nastavila pravidla, do kterých dodnes nevidíme. V té době se spousta věcí okolo LTO děla téměř na dotek. Vsetín vyhrával jeden hokejový titul za druhým, chlápci nosili do hospody pistole, někomu zplesnivěly v garáži prachy, jiného, co bydlel za kopcem, oddělali, jiní zmizeli… Tehdy to u nás vypadalo jako u Alibaby a čtyřiceti loupežníků…

Po letech jsem se dozvěděl o knize Jany Lorencové Krvavé oleje a došlo mi, kdo bydlel tam za kopcem a s kým tehdy chodila ta holka, co jsem s ní nebezpečně tancoval, a čí je ta veliká fabrika na kraji města. Pochopitelně z toho šla hrůza a bezmoc. Zjištění, že ta jejich pravidla většina lidí přijala jako nutnost pro přežívání, byla horší než historky o uřezaných končetinách. A tak jsem napsal takový výkřik.

Když jsem ho psal a mluvil o tom, tak každý zmlknul a tiše pokyvoval hlavou. Byl cítit strach. A je cítit dodnes. Příběhy nenažraných olejářů nejsou na pranýři, ale jsou reklamou pochmurného úsměvu nově vzniklých elit.“

Čtěte také

Autor, Martin Františák (1974), pochází z Valašského Meziříčí a do rodného kraje umísťuje děj většiny svých her. Vystudoval divadelní fakultu JAMU v Brně. V letech 2005–2007 byl uměleckým šéfem v brněnském Divadle Polárka, od roku 2007 působil sedm let jako umělecký šéf ostravského Divadla Petra Bezruče a v letech 2013–2018 byl šéfem činohry Národního divadla v Brně. V lednu 2019 nastoupil jako umělecký šéf do Švandova divadla na Smíchově, kde působí dodnes.

Je autorem divadelních her Doma, Nevěsta, Karla, Trnky a hvězdy (sága rodu Jelínků), Srpnové světlo. Na svém kontě má také několik autorských dramatizací např. Jarmila Glazarová: Vlčí jáma, Advent, Jan Balabán: Možná, že odcházíme.

Pro rozhlas napsal Martin Františák hry – Tvůj děda, Dva chlapi za město, Průtrž, Nejasné nebe, Druhé klíče. A také natočil dvě vlastní dramatizace původně románových děl Konec starých časů Vladislava Vančury a Advent Jarmily Glazarové.

autoři: Renata Venclová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související