Martina Adlerová: Novoroční předsevzetí

7. únor 2022

Lidé si dávají různorodá předsevzetí, někdo chce zhubnout nebo zbohatnout, někdo potřebuje vystoupit z kategorie „věčný začátečník“, ať už se to týká angličtiny, nebo navazování vztahů.

V mém případě to letos bude jednoduché, vyjádřené jedním slovem: Útok!

No, abych byla upřímná, bude to vlastně spíš: Útěk!

Na útok totiž nedisponuju dostatečnou palebnou silou. Zatím.

Moje rána začínají takto: vylezu na louku za domem a posbírám igelitové pytle a kusy polystyrenu, které tam byly přes noc naváty z blízké skládky.

Při následném kondičním běhu mezi poli se snažím nedýchat příliš zhluboka, protože si představuju, jak se mi všudypřítomné vzdušné mikročástečky tlejícího odpadu zavrtávají do plicních sklípků.

V sedm ráno začíná na skládce pracovní doba a do terénu vyjedou stroje. Jejich elektronické pípání tvoří neodmyslitelnou kulisu veškerého mého bytí a způsobuje mi nevyžádanou rezonanci mozku, takové nechtěné a neodstranitelné EEG.

V průběhu celého dne pak přijíždějí motorizovaní venčiči, kteří z aut vypustí své psy a nechají je, aby se rozběhli po okolí a pokryli je svými exkrementy. Odpoledne dorazí jezdci na čtyřkolkách.

Večer se k celému koloritu přidá ještě nedaleká spalovna biomasy, která svým monotónním hučením přidává další zajímavý zvukový prvek do naší malebné jihočeské krajiny.

A pak přijde zase ráno…

Takže moje letošní novoroční předsevzetí… Útok, nebo útěk?

Nejspíš obojí, pěkně popořádku.

autor: Martina Adlerová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Martina Adlerová: Sladké sny

    Myslím, že výzkumu snů by se mělo více věnovat. Když máme Úsek rozvoje podmořského života a Oddělení pro výzkum mimozemských aktivit, měla by být i Sekce pro výzkum snů.

  • Martina Adlerová: Změny

    Emil Zátopek prý řekl, že stav není zlý. Zlá je změna. Tak s tím souhlasím. Změny jsou vždycky k horšímu. A neplatí to jen při maratónu.

  • Martina Adlerová: Zdravení

    Pozdravit je slušnost, odpovědět povinnost. Nebo ne? Pamatuji si, jak jsem to v dětství nesnášela. Maminka byla neoblomná a nutila mě zdravit všechny své známé.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.