Masarykovu třídu v Plzni na Doubravce čeká proměna na městský bulvár

8. únor 2022 09:15

Plány na proměnu Masarykovy třídy v Plzni na moderní bulvár už mají jasnější obrysy. Čtvrtý plzeňský obvod začal chystat úpravy této doubravecké tepny před rokem. Cílem je, aby celý proces přípravy obnovy vyvrcholil v roce 2024, kdy Doubravka oslaví 100 let od připojení k takzvané velké Plzni.

Čtvrtý plzeňský obvod zadal loni zpracování studie, která nastíní budoucí podobu Masarykovy třídy. „My jsme loni zjišťovali potřeby a názory obyvatel, týkající se Masarykovy třídy a v podstatě z jejich názorů jsme vycházeli. Po zhruba roce se vracíme. Zhotovitel připravil koncept a my jsme připraveni ukázat ho veřejnosti,“ uvedl starosta obvodu Tomáš Soukup z hnutí ANO.

Zároveň dodal, že na připomínky a náměty obyvatel bude vedení obvodu reagovat. K bližšímu představení konceptu Masarykovy třídy bude připravena výstava a komentované architektonické vycházky.

Důvody pro proměnu jsou podle Tomáše Soukupa dvojího charakteru. „Za prvé jsou ryze praktické. Masarykova třída je důležitá tepna, která v sobě ukrývá infastrukturu, jako jsou kanalizace, vodovody a podobně, a je to takový poslední dluh z velké ulice po Mohylové třídě a Dlouhé ulici, které je potřeba opravit. Druhým charakterem jsou estetické důvody. To znamená zlepšení estetického prostoru a lepší navázání urbanistiky. Chceme mít třídu hezčí a zároveň funkční,“ popsal starosta.

Práce začnou v roce 2024

Masarykova třída je velmi rušnou a dlouhou ulicí, proto bude její revitalizace probíhat po etapách. „Jedním z bodů proměn je například prostor před OD Centrum, kde by měly být trhy a prostor, který přiláká lidi. Proměnou projde i prostor u konečné šestnáctky, v novém parku U Panského dvora a podobně. Je toho opravdu hodně, na co se mohou obyvatelé těšit,“ doplnil Tomáš Soukup s tím, že během rekonstrukce, která bude velmi náročná, dojde i na omezení dopravy.

Oprava by měla začít v roce 2024, a práce budou postupovat od Rokycanské třídy směrem k OD Centrum. „Prozatím máme projekt připravený tak, aby se skončilo ve Smrkové ulici. To znamená celý prostor mezi Rokycanskou, v okolí pošty a okolo Centrumu. Potom budeme pokračovat zase z druhé strany od konečné šestnáctky,“ uzavřel starosta 4. plzeňského obvodu Tomáš Soukup.

autoři: Veronika Krátká , jik
Spustit audio