Mašíni neutíkali proto, aby si někde lehli na pláž a dali si piña coladu, říkají jejich filmoví představitelé

18. říjen 2023

Už příští čtvrtek, 26. října, vstoupí do kin očekávaná novinka režiséra Tomáše Mašína s názvem Bratři. Snímek vypráví příběh bratrů Mašínových, kteří společně se třemi dalšími členy jejich skupiny utekli z komunistického Československa do Západního Berlína. Premiéra se koná přesně 70 let od jejich odvážného a zároveň kontroverzního činu.

Bratry Mašíny ve filmu hrají Jan Nedbal a Oskar Hes. „Se Ctiradem Mašínem jsem už nestihl potkat – na rozdíl od Oskara, který se s Josefem Mašínem potkat stihnul a u toho jsem byl. Měl jsem tedy trochu limitovaný zdroj informací, ze kterých jsem mohl čerpat,“ říká Jan Nedbal. A Oskar Hes dodává: „Josef Mašín nám do herecké práce nemluvil, spíš se nám snažil přiblížit ten příběh.“

Pro mě je nejsilnější zabejčenost celé rodiny Mašínových proti zlu, bezpráví a útlaku, který zažívali ze strany dvou totalitních režimů.
Jan Nedbal

Oskar Hes a Jan Nedbal jako Josef a Ctirad Mašínovi ve snímku Bratři

Oba herci museli kvůli rolím absolvovat také přísný výcvik. „Ty kluci byli militantnějšího typu a měli rádi vojenství, takže i jejich fyzická konstituce byla trošku jiná, než naše,“ vysvětluje Jan Nedbal. „Ale myslím, že člověk může mít třeba 300 kilo v bicepsech a to, co zvládli bratři Mašínové by nezvládl. Ta síla je spíš v psychické konstituci, v odhodlání, síle neustoupit a dotáhnout to do konce za každou cenu,“ říkají herci.

Říká se, že největší hrdinové celé události jsou ženy, které tady zůstaly.

Jaký prostor dostávají ve filmu další členové skupiny bratrů Mašínových? Kde se natáčely dobové exteriéry? A jak se oběma hercům spolupracovalo s Tatianou Dykovou, která jim ve filmu hraje mámu?

autor: nav

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.