Masopustní dixielandová jízda Holandskem, Německem i Britskými ostrovy

9. únor 2024

Když masopust nebo karneval, jehož finále právě nastává, tak dixieland… Masopustní, z velké části dixielandové setkání bude však evropské, s nadsázkou řečeno.

Odstartuje ho Bourbon Street Parade v podání populární holandské kapely Dutch Swing College Band, založené mladými muzikanty do doby počínajícího míru v květnu roku 1945 v čele s klarinetistou a saxofonistou Peterem Schilperoortem, který band vedl dlouhá léta.

Dutch Swing College Band zažíval časy mezinárodní slávy především v šedesátých a sedmdesátých letech, kdy hojně koncertoval i ve vzdálených koutech světa a s legendami, jako byli Teddy Wilson, Billy Butterfield nebo Joe Venuti.

Z Holandska odcestujeme v hudebních vstupech do Německa za tamní nejlepší dixielandovou kapelou minulých desetiletí Old Merry Tale Jazzbandem. Zakladatelem tohoto souboru byl trumpetista a kapelník Gerhard Vohwinkel.

Old Merry Tale Jazzband vznikl v přístavním Hamburku v roce 1956, přičemž se nesnažil jenom kopírovat americké a britské idoly, ale usiloval také o vlastní styl, který zahrnoval prvky dobové populární hudby, swingu i náznaky latinských rytmů.

Jednou z dvojice vybraných nahrávek dříve narozeným posluchačům připomeneme znělku populárního rozhlasového automotomagazínu Pozor, zákruta! – Yes, Sir, That´s My Baby vycházející z téměř stoletého šlágru autorů Waltera Donaldsona a Guse Kahna.

Čtěte také

Dále se od německého Old Merry Tale Jazzbandu, který mimochodem v Hamburku stále provozuje činnost, přesuneme na Britské ostrovy, kde byl jakýmsi neformálním mluvčím anglické takzvané tradiční školy, která vrátila na začátku šedesátých let do centra pozornosti jazzových fandů starý dixieland, gentleman jménem Humphrey Richard Adeane Lyttelton, zvaný často zkráceně Humph.

Tento rodák z Windsoru totiž nejenom skvěle hrál na trubku a bravurně zacházel s dirigentskou taktovkou, ale rovněž dokázal o milovaném hudebním žánru zasvěceně psát i mluvit ve svých rozhlasových a vlastně i televizních pořadech. Byl mimochodem blízkým přítelem legendárního, původem neworleanského sopránsaxofonisty a klarinetisty Sidneyho Becheta, jehož první evropské turné také spoluorganizoval.

Od Humphreyho Lytteltona a jeho bandu z první půlky padesátých let vám nabídneme k poslechu skladbu zmíněného Sidneyho Becheta The Onions, Cibule. A v závěru pořadu se dotkneme stého výročí narození kromě jiného taktéž dixielandového pianisty Jiřího Šlitra.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související