Máte po Prstenech moci chuť na víc Pána prstenů? Ukojit ji může třeba Lord of the Rings Online

21. říjen 2022

Skončila první sezóna seriálu Pán prstenů: Prsteny moci z produkce amerického Amazonu. Názory na něj se různí, spousta diváků a divaček se ale shodne na tom, že po jejím zhlédnutí nemá světa J. R. R. Tolkiena dost, případně si chtějí spravit chuť. Pokud už knižní předlohu znáte nazpaměť stejně jako filmy Petera Jacksona, možná vás potěší fakt, že i herní knihovna Pána prstenů je poměrně bohatá a má co nabídnout příznivcům nejrůznějších žánrů.

Jarda, Šárka a Lukáš svého průvodce hrami ze světa Pána prstenů začínají už v osmdesátých letech, kdy Jacksonovy filmy ještě neexistovaly, a tak si tvůrci museli vystačit s vlastní fantazií. Studio Beam Software tehdy vydalo dvojici textových adventur The Hobbit (1982) a The Fellowship of the Ring: A Software Adventure (1985). Primitivní grafika skrývala na svou dobu překvapivě komplexní hratelnost, která zvládala zpracovat i hráčské příkazy v podobě souvětí, navíc příběh bral v potaz plynutí reálného času, a tak se na pozadí odvíjel i bez toho, abyste hru doopravdy hráli.

Filmová trilogie Pána prstenů pak naskočila na tehdejší trend herních adaptací, bez kterých se žádný velkofilm neobešel. Akční adventury na motivy Dvou věží a Návratu krále sklízely od hráčské základny na PC kritiku za svou konzolovou povahu, mezi ceněné tituly pak patří například strategie The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth a její druhý díl, který dokonce drží jedno prvenství v Guinnessově knize rekordů. Hrám na motivy filmových Pánů prstenů nicméně vypršely licence, a tak se dnes v digitální distribuci nedají sehnat.

Pohodlně si naopak můžete zahrát onlinovku The Lord of the Rings Online, která je v základu zdarma a v listopadu očekává příchod v pořadí desátého datadisku. Lukáš v ní strávil desítky hodin a jde podle něj o skvělou zábavu jak pro milovníky MMORPG, kteří milují levelování a raidy, ale i pro ty fanoušky a fanynky Pána prstenů, kterým jde o poctivou porci středozemské atmosféry.

Jsou Tolkienovi věrnější Prsteny moci, nebo Middle-earth: Shadow of Mordor? Jakou cenu má dnes sběratelská karetní hra LotR z devadesátých let? Dozvíte se v Questu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.