Matěj Schneider: DeSantis sliboval efektivnější trumpismus. Nedokázal ani úspěšně spustit kampaň

25. květen 2023

Republikán Ron DeSantis okolo prezidentské kandidatury kroužil mnoho měsíců. Teď ji skutečně oznámil a zatím je to fiasko. Floridský guvernér má jednoznačnou message: budu bojovník se stejně ostrými lokty jako Donald Trump, ale budu efektivnější. Teď to tak ale rozhodně nevypadá.

DeSantis oznámil svou kandidaturu nezvykle: po boku Elona Muska na jeho sociální síti Twitter. Ukázalo se, že to byla obrovská chyba.

Čtěte také

Když se davy uživatelů pokoušeli připojit k živému zvukovému vstupu na Twitteru, přivítalo je střídavě dlouhé ticho, kašlání, zpětná vazba mikrofonů a útržky vět mluvčích o historickém zahájení kandidaturu, které se mnohdy s ozvěnou opakovaly.

Jak samotný kandidát, tak Musk se vše snažili podat jako úspěch – k technickým potížím došlo proto, že byl o jejich oznámení tak velký zájem. Mimo jejich týmy ale takto na jejich debakl bude pohlížet málokdo.

Běh na dlouhou trať

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Donald Trump na svou sociální síť Truth Social nahrál například video, ve kterém se střídá záznam DeSantisova katastrofálního zahájení kampaně se záběry, jak Trump přichází triumfálně na pódium za znění burácející písně God Bless the USA. Jednodušeji ten kontrast nešel vykreslit.

Čtěte také

Trumpův tým si ale ani dál nebral servítky. Na Instagram zavěsili parodické video, ve kterém DeSantis startuje svou kampaň na Twitteru po boku George Sorose, Dicka Cheneyho, ale i Adolfa Hitlera a satana. Joe Biden reagoval úsporněji: na Twitter nasdílel odkaz na svůj dárcovský web s komentářem, že tento link opravdu funguje.

DeSantis za sebou přitom nemá úplně dobré měsíce. O jeho schopnosti vést úspěšnou kandidaturu v poslední době pochybovali mnozí – ve světle nelichotivých čísel v průzkumech, neochoty i jeho floridských kolegů z Kongresu mu vyjádřit podporu, neobratných vyjádření ohledně války na Ukrajině ale především v obecné rovině neschopnosti konsistentně ukazovat, proč by měl být lepším kandidátem než Trump.

Čtěte také

Oficiální zahájení kampaně bylo pro něj šancí přešlapy přemazat, provést jakýsi restart. Místo toho své problémy prohloubil.

Definitivně jeho šance zatím rozhodně nejde odepisovat. Faktem je, že ani jeden z trojice Biden, Trump, DeSantis není bůhvíjak dobrý kandidát, a to i přesto, že nad ostatními kandidáty mají v průzkumech náskok. První republikánské debaty začnou na konci léta a do začátku primárek zbývá necelých osm měsíců.

Mnohé se může ještě změnit. Kandidatura na prezidenta je běh na dlouhou trať, který pohání především peníze a těch se DeSantisovi dostává – jeho tiskový mluvčí si po nepovedeném zahájení pochvaloval, že během chvilky vybrali milion dolarů.

Matěj Schneider

Nicméně jestliže kandidatura je běh na dlouhou trať, tak – odpustíte-li nataženou metaforu – ve dnech před startem kolovaly nepříjemné zvěsti o běžcově zdraví a po výstřelu startovní pistole hned klopýtl. Jestli se chce DeSantis stát republikánským kandidátem na prezidenta (natožpak přímo prezidentem Spojených států), má co dohánět.

Autor je publicista

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.