Matěj Schneider: Nikki Haleyová může proti Trumpovi jen doufat v zázrak

27. leden 2024

Americké primárky za poslední půlstoletí zahajují státy Iowa a New Hampshire. Ty se rády navzájem vyvažují a většinou v každém z nich vyhraje jiný kandidát. Výjimku tvoří roky, kdy v primárkách kandiduje úřadující prezident.

Donald Trump sice neuznává výsledek minulých voleb, ale to mu není nic platné a z Bílého domu nekandiduje. Přesto vyhrál republikánské primárky jak v Iowě, tak v New Hampshire, a to s přehledem.

Čtěte také

Není tedy divu, že jeho rivalové padají jak hrušky. Za posledních několik týdnů ukončil kampaň bývalý guvernér New Jersey Chris Christie, současný floridský guvernér Ron DeSantis a podnikatel Vivek Ramaswamy. Až na Christieho všichni následně podpořili Trumpa.

Zůstává jediná relevantní kandidátka, bývalá jihokarolínská guvernérka a Trumpova bývalá velvyslankyně k OSN, Nikki Haleyová. Té dával před rokem šance málokdo, ale předčila očekávání těsný třetím místem v Iowě a následně druhým v New Hampshire.

Čtěte také

V obou státech ztrácela na Trumpa masivní množství procentních bodů – více než třicet a více než deset. Teď si ale dělá naděje, že během následujících týdnů zvládne jako poslední netrumpovská kandidátka zkonsolidovat síly před primárkami ve svém domovském státě, kde se volí na sklonku února.

Do té doby proběhnou jen pro republikánskou nominaci víceméně bezvýznamné primárky v Nevadě a na Panenských ostrovech.

Naděje na zásah zvenčí

Z Jižní Karolíny nemáme mnoho dat. Průzkumy z přelomu roku nedávají Haleyové mnoho nadějí – ztrácela v nich na Trumpa podobně jako v Iowě okolo 30 procentních bodů. Teď samozřejmě může doufat, že relativní úspěchy v prvních dvou státech přesvědčí další voliče. Mnohá americká média to tak nevidí. „Všichni souhlasí, že republikánské primárky jsou u konce – kromě Nikki Haleyové,“ rýpal si v titulku liberální časopis New Republic.

Čtěte také

Vedení republikánské strany teď dokonce zvažuje, že začne operovat s Trumpem jako s de facto vítězem primárek ještě předtím, než bude vše oficiálně odhlasováno. Trumpovské křídlo strany to zjevně vnímá jako výraz síly, byť jde spíš o projev patolízalství ze strany republikánského aparátu.

Je nasnadě, že Haleyová ukončí kampaň poté, co se jí nepodaří zvítězit ani ve svém domovském státě, ale nemusí k tomu dojít. Haleyová má přízeň republikánských donorů s hlubokými kapsami. Může se klidně rozhodnout, že bude kampaň natahovat a sbírat dále nedostatečná množství delegátů pro případ, že by se Trump vlivem soudní moci, nebo vysokého věku nakonec přece jen voleb nezúčastnil.

Matěj Schneider

Nic jiného než takové naděje na zásah zvenčí už zbývajícím protitrumpovským republikánům ale nezbývají.

Autor působí na serveru voxpot.cz

 

Spustit audio