Matěj Schneider: Podle zprávy zvláštního vyšetřovatele je Biden starý muž se špatnou pamětí

10. únor 2024

Zvláštní vyšetřovatel amerického ministerstva spravedlnosti Robert Hur vydal zprávu, která důkladně zpracovává prohřešky současného prezidenta Joea Bidena ve věci zacházení s utajenými dokumenty.

Čtěte také

Klíčově šlo o Bidenovo počínání, když nebyl v úřadě – po odchodu z postu viceprezidenta a před návratem do Bílého domu jako prezident v roce 2021. Případ je podstatný především z toho důvodu, že ve velmi podobné kauze stojí před soudem také Donald Trump.

Je sice fakt, že Trumpova kauza s utajenými dokumenty je daleko dramatičtější: Trumpovi právní zástupci se dlouze s úřady handrkovali o vydání neprávem držených utajených dokumentů po odchodu z úřadu, zatímco Biden podle všeho spolupracoval daleko ochotněji.

Nicméně z pohledu politiky a veřejného mínění to je pro demokratického prezidenta problém. Pokud je nepravomocné nakládání tak rozšířené, je pravděpodobnější, že nad ním voliči mávnou rukou. A kromě Bidena a Trumpa má svou vlastní podobnou minikauzu také Trumpův viceprezident Mike Pence.

Starší muž s dobrými úmysly a špatnou pamětí?

Zvláštní vyšetřovatel Hur na první pohled přináší Bidenovi dobré zprávy. Dochází k závěru, že Biden sice při nakládání s utajenými dokumenty pochybil, ale ne natolik, aby si ministerstvo trouflo ho žalovat. Tady ale dobré zprávy končí.

Čtěte také

Jedním z argumentů proti žalobě, který zpráva uvádí, je, že tým pod dohledem zvláštního vyšetřovatele dospěl k závěru, že případná porota, která by soudní proces posuzovala, by pravděpodobně shledala Bidena za „staršího muže s dobrými úmysly a špatnou pamětí“. Pro politika, kterého velká Ameriky část považuje za příliš starého na to, aby se ucházel o znovuzvolení, je to nelichotivá rána.

Americké ministerstvo spravedlnosti má dlouholetá pravidla, která zamezují žalobám na úřadující prezidenty. V případech, kdy by něco takového přicházelo v úvahu, čekají na konec mandátu a žalují teprve poté.

Nadržování Bidenovi

Hur toto na jednu stranu uvádí jako další faktor. Nepovažuje za pravděpodobné, že by porota byla ochotná trestat „tou dobou už bývalého prezidenta v pokročilých osmdesátkách“. Na stranu druhou ale uvádí, že i kdyby ministerstvo svůj zákaz takovýchto žalob opustilo, stejně by jeho tým dospěl ke stejnému závěru.

Čtěte také

Zajímavou otázkou je, jak si vše sedne s Trumpovým soudem o utajených dokumentech. Ten má začít v půlce května. Jakkoliv se reálie obou případů výrazně liší, není pochyb o tom, že se Trumpovi zastánci budou pokoušet rozdílný dopad na oba prezidenty podat jako důkaz nadržování úřadů Bidenovi.

Dle mnoha amerických expertů je přitom čistě v právní rovině případ Trumpových utajených dokumentů velmi solidně vypracovaný a pro exprezidenta nebezpečný. Uznávají to i někteří konzervativci, kteří jindy neváhají Trumpa se zastávat.

Matěj Schneider

Jde tu ale i o veřejné mínění. Po veškerém vývoji s Bidenovou analogickou kauzou by demokraté neměli do Trumpova případu s utajenými dokumenty skládat mnoho nadějí.

Autor působí na serveru voxpot.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.