Matěj Skalický: Koronavirus? Východ Afriky řeší hned několik krizí naráz

19. červen 2020

Svět bojuje s pandemií koronaviru hned na několika frontách. Když už to vypadá, že je někde na čas vyhráno, rychle se objeví nové epicentrum, kde počet nemocných zprudka naroste.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Nic takového se zatím neděje v Africe, kde se s nákazou popasovali nad očekávání dobře. A to přesto, že tam teď na rozdíl od zbytku světa řeší hned několik krizí naráz. 

Čtěte také

Tou první a nejvážnější jsou sarančata. Východní Afrika čelí asi největší invazi tohoto okřídleného hmyzu za posledních možná 30 let. Gigantická hejna sarančat tam devastují pole a likvidují cennou úrodu. Média píšou o katastrofě až biblických rozměrů, Organizace spojených národů je v hodnocení prozaičtější a situaci označuje za extrémně vážnou. 

Sarančata jsou jako živý mor. Dospělý jedinec sice má jen pár centimetrů, na východě Afriky jsou jich ale miliardy a jejich hejna jsou velká jako celá Paříž nebo New York. Za den urazí tahle černá mračna hmyzu i 150 kilometrů a za sebou nechávají jen spoušť a hladové krky. Jídlo, které by všem Keňanům stačilo na dva dny, spořádají sarančata za den. A takhle se to táhne už od konce loňského roku. 

Koronavirus není jediným problémem lidstva

Nejúčinnější zbraní proti masám sarančat jsou hubící postřiky. Jenže ty zas vadí včelařům, kteří se bojí, že jim chemikálie otráví med. Pro zemědělce je to prašť jako uhoď – buď jim úrodu sežerou sarančata, nebo ji zničí chemie. V tom nejhorším případě pak pšenici, ječmen a oves semele velká voda, která v posledních týdnech namočila východ Afriky do ještě většího průšvihu.

Čtěte také

Povodně tam už zabily stovky lidí a další stovky tisíc vyhnaly z domovů. Jakmile ale voda odteče, zůstanou státy jako Somálsko nebo Etiopie znovu úplně vyprahlé. Co nespláchla voda, nebo nesežrala sarančata, tak nemusí ani vůbec vyrůst. Desítkám milionů lidí proto hrozí hladomor.

Pandemie koronaviru tohle všechno jen zhoršuje, byť ji africké státy zatím bez větších potíží zvládají, z celkového počtu mrtvých připadá na celou Afriku jen jedno jediné procento. Už tak zbídačená východní Afrika si ale nezaslouží, aby od ní svět odvracel zrak. Koronavirovou krizi tu zatím zvládají hlavně proto, že s epidemiemi bojují vlastně neustále. Často to jsou přitom nemoci, na které má civilizovaný svět lék, ale k chudým Afričanům se jen tak nedostane.

Ani v době pandemie, invaze sarančat nebo záplav se navíc nezastavily krvavé války, třeba ta v Jižním Súdánu, kde za poslední roky zemřelo kvůli bojům na 400 tisíc lidí.

Matěj Skalický

Na pomoc východní Africe tak už přispěchala Světová banka nebo třeba Evropská unie, dohromady nabídly v posledních týdnech stovky milionů dolarů. Otázka je, zda to bude stačit. Je to ale každopádně žádané, důležité a vítané gesto. Civilizovaný svět si teď těžko umí představit, co východ Afriky prožívá, a bylo by dobré nezapomínat, že koronavirus není jediným problémem lidstva.

Autor je publicista

Spustit audio