Maximální soustředění a zodpovědnost. Začalo otevírání kasiček Tříkrálové sbírky

15. leden 2024 14:16

Více než šedesát milionů korun už vydaly pokladničky Tříkrálové sbírky. A peněz bude ještě mnohem víc. Dobrovolníci zatím rozpečetili zhruba třetinu kasiček. V pondělí ráno sčítali příspěvky například v Ledenicích na Českobudějovicku, sešli se na místní faře a za hodinu měli hotovo.

Dobrovolnice Věra Uhlířová v Ledenicích otevřela jednu z šestadvaceti kasiček. „Převažují dvoustovky, je tu tisícovka, stovky, pětistovka, tak si myslím, že bude vybráno docela dost peněz,“ komentuje a dává peníze na hromádky podle nominální hodnoty.

Kasičky otevírá celkem šest žen, které si přivstaly a už v půl osmé ráno začaly sčítat peníze z Tříkrálové sbírky. „Další hromádka, musím zapsat číslo. Soustředím se úplně maximálně, je to zodpovědnost,“ říká Alena Pařízková, která sčítá poprvé.

Na vše dohlíží koordinátorka sbírky Adéla Pixová. Jedna z plnějších kasiček je podle ní nejspíš z osady Ohrazeníčko. Byť je to malá osada, tak tam většinou vykoledují hodně. Loni to bylo až dvacet tisíc,“ vzpomíná.

Sčítání trvá zhruba hodinu, protože se peníze musí počítat několikrát. „My sice sečteme každou kasičku zvlášť, ale potom ještě dáme peníze na hromádky podle hodnoty, a ty také sčítáme. Oba součty musí souhlasit,“ vysvětluje Adéla Pixová.

Peníze z Tříkrálové sbírky v Ledenicích a okolí dostanou místní lidé, kteří se ocitli v obtížné životní situaci, a také podpoří projekt, který vede mládež k solidaritě.

Spustit audio

Související