Medicína je dnes už schopna vybrat takovou antikoncepci, která je doslova ušitá na míru každé ženě

7. prosinec 2023

Hostem naší dnešní radioporadny je gynekoložka MUDr. Alena Kubečková, která se také zabývá prenatální diagnostikou. Jako téma jsme zvolili hormonální antikoncepci. Antikoncepční pilulky už tady máme nějaký čas, ale zdravotnictví za tu dobu udělalo velký pokrok.

Jaké druhy hormonální antikoncepce jsou v současné době k dispozici?
V současné době máme k dispozici nepřeberné množství preparátů s nejrůznějším složením. Máme minimálně čtyři generace gestagenů s různými kvalitami a účinky, máme několik typů estrogenů, které se vyskytují v oněch hormonálních preparátech. Jsme tedy schopni vybrat takovou antikoncepci, která je šitá na míru každé ženě.

Hormonální antikoncepci můžeme předepsat ženám nebo dívkám starším 15 let, výjimečně mladším. Ale to jen v léčebných indikacích.
MUDr. Alena Kubečková, gynekoložka

Buď jsou to pilulky nebo náplasti. Tam se také jedná ještě o hormonální antikoncepci?
Ano, a ještě i vaginální kroužky. To je všechno takzvaně kombinovaná hormonální antikoncepce, která obsahuje složení dvou hormonů, to znamená estrogenu a gestagenu. Pak máme ještě minipilulky, které jsou pouze v jednom složení, takže pouze gestagenní antikoncepce.

Čtěte také

A ta je vhodná třeba pro ženy, které mají nadváhu nebo jsou to ženy kojící, protože estrogen nemůžeme dávat kojícím ženám. Dále to jsou ženy, které nemohou mít estrogeny z hlediska vyššího rizika hluboké žilní trombózy a různých trombembolických stavů. U těchto žen můžeme minipilulky použít.

Můžeme tedy zvolit z obrovské škály různých preparátů a každé ženě nabídnou to, co potřebuje.

Dá se hovořit o vhodnosti hormonální antikoncepce vzhledem k věku ženy? Vybíráte, co bude vhodnější pro mladší dívku a zase u zralejší ženy, která už má třeba děti a neplánuje otěhotnět?
Určitě je to velmi důležité. Můžeme hormonální antikoncepci předepsat ženám nebo dívkám starším 15 let, výjimečně mladším. Ale to jen v léčebných indikacích, když mají ženy zdravotní problémy.

Mladé ženy samozřejmě potřebují hormonální antikoncepci s co nejnižší dávkou, protože pro ně je nejméně riziková.
MUDr. Alena Kubečková, gynekoložka

Mladé ženy samozřejmě potřebují antikoncepci s co nejnižší dávkou, protože pro ně je nejméně riziková. A musíme také vybírat antikoncepci až tehdy, když už ty ženy mají aspoň dva roky cyklus, abychom nezakryli případně nějaké nemoci menstruačního cyklu, které se mohou vyskytnout právě v mladším věku.

Čtěte také

Vybírají ženy ve spolupráci a konzultaci s vámi i podle toho, jaká antikoncepce pro ně bude pohodlnější? Pokud by třeba nechtěly pilulky?
To je spíše z pohodlnosti. Náplasti a vaginální kroužky jsou určeny především pro ženy, které třeba nejsou úplně spolehlivé a nechtějí užívat tabletku každý den, protože by na to zapomněly. Při pozapomenutí tabletky můžeme užít další tabletku pouze do 12 hodin, pak už by nemusela být účinná. U náplastí se můžeme splést až o tři dny a u kroužku je ta účinnost dokonce sedm týdnů.

A co se týká účinnosti? Hodně se ženy zajímají, jestli bude náplast stejně spolehlivá jako pilulka?
Je to designovaný tak, aby to bylo stejně spolehlivé. Kroužky i náplasti mají takzvaný Pearlův index, kterým se měří spolehlivost antikoncepce. A je to 0,1. Což znamená, že 0,1 procent žen otěhotní nechtěně při správném užívání antikoncepce ze 100 žen za jeden rok. Tedy je to vysoce spolehlivá antikoncepce.

Alena Kubečková a Jana Kudyvejsová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou antikoncepční radioporadnu s gynekoložkou MUDr. Alenou Kubečkovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související