Mějte rádi hory, vyzývá v novém projektu kapela O5 a Radeček. Na singl navazují i další aktivity

9. září 2023

„Když jsme začali hrát, tak nám spoustu lidí nevěřilo, že se dostaneme za hranice okresu. A my si postupně plníme sny. Je fakt strašně krásný pocit, když člověk složí písničku někde doma na kytaru, pak přijedete kamkoliv po republice a tam si tu písničku s vámi lidi zpívají,“ líčí bratři Tomáš a Ondřej Polákovi z kapely O5 a Radeček. Ve studiu Rádia Praha mluvili také o svém nejnovějším projektu Hory.

V rozhovorech už několikrát zmínili, že mají možná nejhloupější název v republice. Ostatní členové kapely to ale neslyší rádi, proto prý změnili strategii.

„Takže nemáme vůbec pitomý název, máme fakt cool název, nad kterým jsme přemýšleli půl roku,“ směje se Tomáš Polák.

Těsně před začátkem prázdnin vypustila kapela do světa nový singl Hory, na který budou navazovat i další aktivity spojené s tématem písně.

„Před dvěma roky jsme přišli se singlem a projektem Bra3, to vlastně charakterizovalo naší kapelu, jsme tam všichni takoví bráchové. Ale druhá taková součást kapely, ta druhá šroubovice naší DNA jsou hory,“ vysvětluje Ondřej Polák.

Ondřej Polák a Tomáš Polák z kapely O5 a Radeček

Patronem celého projektu se stal horolezec Radek Jaroš, kterému kamarádi přezdívají Radeček.

„Koho chtít víc než nejlepšího horolezce tady v Čechách. On za námi jednou totiž přišel, když jsme hráli u něho doma v Novém Městě. Tak nám to udělalo obrovskou radost. A když jsme ten projekt vymysleli, tak jsme byli tak opovážliví, že jsme ho oslovili, jestli by se do něj nechtěl zapojit,“ vzpomíná Tomáš.

Kapela chce milovníky hor do projektu zapojovat celý rok. Má pro ně připravené různé soutěže, společné výšlapy, výzvy na sociálních sítích a spoustu dalších aktivit. „Chystáme i turné po horách,“ dodávají.

Pomáhat dětem nás baví

Už od začátku fungování kapely směřují svou činnost také k pomoci dětem. V roce 1997 založili časopis Zámeček pro dětské domovy, který vychází dodnes. „S projektem Bra3 jsme měli a dodneška máme nádhernou spolupráci s iniciativou Pomozte dětem a vlastně pomáháme sourozencům postižených dětí.“

Rádi si prý najdou čas se s dětmi vidět. „Se spoustou dětí jsme se potkali a je to vždycky hrozně příjemný, zveme je na koncerty a baví nás to,“ shodují se Ondřej a Tomáš.

Kapela O5 a Radeček bude mít třicetileté výročí, chystají nějaké oslavy? Jaký je recept na to, aby spolu muzikanti takhle dlouho vydrželi? A jak se těší na koncert do O2 areny? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související