Měli jste taky takové? Ve Skutči vám připomenou i další modely

24. listopad 2018

Ze Skutče pravděpodobně pocházejí vaše první brusle, možná i lyžařské přezkáče. Pokud navštívíte expozici obuvnictví v Městském muzeu, počítejte s notnou dávkou nostalgie.

Ve Skutči se boty vyráběly snad odjakživa. Jednou z hlavních stálých výstav Městského muzea se proto stala expozice obuvnictví. Ostatně, skutečské muzeum bylo původně postavené jako obuvnická továrna. Expozice je největší svého druhu ve východních Čechách a dokonce v ní uvidíte i největší botu Česka.  

Šídlo kam se podíváš

Skutečský obuvnický cech obdržel svoje práva už v roce 1534. Vrchnost mu zaručila, že ve vzdálenosti tří mil od města nesmí šít boty nikdo jiný, než příslušník místního cechu. Už za vlády císařovny Marie Terezie se ve Skutči vyráběla vojenská obuv, místní ševci se stali hlavními dodavateli pro rakouská vojska.

Ševci ze Skutče dodávali boty pro císařské vojsko

V první části expozice si můžete prohlédnout nejstarší obuvnické památky a také nahlédnete do staré ševcovské dílny 19. století. Dozvíte se, co je fidlovačka a k čemu švec používal jednotlivé typy nástrojů. Ve městě jich působilo opravdu mnoho. „O Skutči se říkalo, že když z ní jdete ven, tak je v každé druhé chalupě švec, a když se vracíte, tak také. Čili v každé chalupě. Také se pro neustálé klepání ševcovských kladívek o Skutči povídalo, že je městem datlů,“ podotýká ředitel skutečského muzea Libor Aksler.

Práškova továrna

Okolo roku 1900 začaly ve Skutči vznikat větší dílny. Jednou z nich byla například výrobna Jana Práška. Postavil ji jako vilu a podnikal v jejím přízemí. Dnes zde sídlí Městské muzeum, které v expozici využilo celou řadu původních strojů i nástrojů. V roce 1920 bylo ve Skutči 25 větších továren s 900 zaměstnanci.

V expozici si můžete prohlédnout půvabné modely bot období první republiky, které pocházejí ze skutečských dílen. Uvidíte ale i boty z okolních továren jako Chrudim, Holice, Pardubice, Kostelec nad Orlicí. Tyto kolekce se do muzea dostaly po znárodnění provozoven a jejich začlenění do podniku Botana.

Český rekord

Exponát, který v expozici určitě nepřehlédnete, je pánská obří kožená polobotka. Na délku má 108 cm. Kdo a proč ji vyrobil, dodnes zůstává záhadou. Podle příběhu, který ovšem není nikde písemně zaznamenaný, byla vyrobena pro výstavu EXPO, která se konala v New Yorku v roce 1939. Tam ale bota nikdy nedoputovala. Potom sloužila jako dekorace na ševcovských plesech. Každopádně dnes je zapsaná jako unikát v České knize rekordů.

Slavná BOTANA

V roce 1948 došlo ke znárodnění obuvnických továren. Z osmi místních podniků a dalších provozoven východních Čech vznikl národní podnik Botana. Postupně se výroba začala orientovat na sportovní obuv. „Zatímco v roce 1958 činil podíl sportovní obuvi 6,5 % výroby, tak v roce 1988 už to bylo dokonce 82,9 %,“ upřesňuje Libor Aksler.

Brusle z Botany měli snad všichni, včetně několikanásobných mistrů světa, Evy a Pavla Romanových

Pod značkou Botas začala Botana vyrábět obuv v roce 1963. „V sedmdesátých letech byl ve Skutči postaven nový závod se sídlem firmy, který zde stojí dodnes. Produkce směřovala nejen na domácí trh, ale i do 35 zemí v zahraničí, největším odběratel byl tehdejší Sovětský Svaz. Po rozpadu východních trhů v 90. letech a privatizaci se podnik rozdrobil mezi menší vlastníky, ale tradice výroby obuvi značky Botas pokračuje ve Skutči dodnes,“ dodává Aksler.   

Nezapomenutelné modely

V expozici se setkáte s botami slavných sportovců, kteří v obuvi značky Botas sklízeli úspěchy na olympiádách i různých mistrovstvích světa. Mezi nejznámější patří čtyřnásobní mistři světa v tancích na ledě, sourozenci Eva a Pavel Romanovi. Botasky nazouvala gymnastka Věra Čáslavská a Eva Bosáková, skokané na lyžích Jiří Raška či Zdeněk Remza.

„Nejznámější botou je zřejmě botaska Classic. Začala se vyrábět v roce 1966, původně pro nohejbal,“ vysvětluje Libor Aksler. Název „botasky“ vznikl právě na základě tohoto typu bot v 70. letech a vžil se natolik, že se tak začalo říkat obecně obuvi pro sport i pro volný čas. Tento model se vyrábí dodnes, v retro kolekci a několika barevných variantách.“ 

autor: BRA
Spustit audio

Související