Méně frontální výuky a víc samostatného myšlení. České základky čeká největší reforma za 20 let

16. srpen 2022

Národní pedagogický institut utvořil pracovní skupiny, které od září začnou připravovat největší reformu vzdělávání na základních školách za posledních dvacet let. „Čeká nás revize rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání. Na změnu rámce naváže metodická podpora. Je potřeba posunout obsah vzdělávání více k dnešní době, změnám, výzvám, které nás v budoucnu čekají, aby na to děti byly připraveny,“ vysvětluje manažerka projektu Kateřina Lichtenberková.

Do projektu se může zapojit i veřejnost. „Máme systém pracovních skupin, kde jsou tvůrčí skupiny složeny z učitelů z praxe a z pracovníků vysokých škol, didaktiků na vysokých školách. Ale máme také širší konzultační skupiny, do kterých se může přihlásit každý,“ upřesňuje Lichtenberková.

Čtěte také

„Přihlášky běží do konce srpna. Je možnost připomínkovat, přinášet podněty. Celé RVP půjde do veřejného připomínkového řízení, což by mělo proběhnout na jaře příštího roku,“ dodává.

Cílem reformy je podle autorů především zredukovat a taky zmodernizovat učivo tak, aby se žáci učili to, co budou v životě skutečně potřebovat. Změny se mají dotknout také způsobu výuky. Učitelé by měli ubrat frontálního výkladu před tabulí a víc aktivizovat žáky. Stěžejní bude přimět učitele, aby si novinky vzali za své. Pomoct by jim v tom měla připravovaná nová metodika i mentoři, kteří budou docházet do škol.

První školy by měly začít vyučovat podle nového vzdělávacího programu v září 2024. S plošným zavedením změn se počítá o rok později.

autoři: Petr Král , vma
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.