Méně ryb a málo násad do příštích let. Rybáři zjišťují následky letního sucha

12. říjen 2022 09:15

Sucho během letošního léta potrápilo ve východních Čechách mimo jiné i rybáře. Kvůli horkům a nedostatku srážek poklesly hladiny některých rybníků i o víc než jeden metr. Projevuje se to také teď na podzim během výlovů, i přes to, že srážek bylo v posledních týdnech dost. Při výlovu Ředického rybníka to zjistil reportér Josef Ženatý.

„Pořád jsme na začátku lovení, lovíme od konce září. První velký rybník máme za sebou, tam jsme slovili míň, než jsme očekávali. Na menších rybnících, co se týká násad, tak přírůstky byly, ale chybí nám ty kusy. Jak bylo málo vody v letošním roce, tak je to znát a bude to znát i do budoucna,“ popsal majitel Rybničního hospodářství Lázně Bohdaneč Adolf Vondrka.

Predátorům se v mělčině daří

Letošní suché léto se tak podle Vondrky podepsalo buď na přírůstcích, nebo na kusových ztrátách. „Protože ty ryby jsou pak náchylnější na predátory, kteří to mají v rybníce jednodušší, když je tam málo vody.“

Výlov Ředického rybníka

Letní sucho se tak projeví spíš v následujících letech, chov kapra totiž trvá 3-4 roky. V Rybničním hospodářství tak vyhlížejí zimu se srážkami.

Ředický rybník má rozlohu přibližně 35 ha, rybáři předpokládají, že z něj vyloví mezi 12 a 15 tunami ryb. V minulých letech to bylo i kolem 20 tun.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související