Menopauza = přechod. Každá žena si tím musí projít. Nejkomplikovanější bývají změny nálad a návaly

8. listopad 2023

Menopauza je přirozený jev, který nastává u žen většinou mezi 45 a 55 rokem života. Jde o fyziologický děj, kdy pohlavní ženské orgány přestávají plnit svou hlavní funkci, a to přípravu na těhotenství a vlastní těhotenství. Menopauza probíhá u každé ženy a má několik etap. Jak se projevují a může se na ně žena připravit a všechno zvládat jak se říká levou zadní?

Přednosta Gynekologicko porodnické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové MUDr. Pavel Kopecký je hostem naší radioporadny na téma: hormonální terapie v období menopauzy.

Pavel Kopecký ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Menopauza rovná se přechod, je to stejný pojem?
Dá se říci, že to je stejný pojem. Nastává mezi 45 až 55 rokem a samozřejmě s postupujícím časem dochází k tomu, že se ten průměr posunuje nad 50+. Každá žena si tím musí projít, některá, bez větších problémů, jiná má bohužel problémy větší.

Menopauza nastává mezi 45 až 55 rokem. Dnes dochází k tomu, že se ten průměr posunuje nad 50+. Přechod ale ženu vždy dožene.
MUDr. Pavel Kopecký, Ph.D., přednosta Gynekologicko porodnické kliniky FN HK

Čím si vysvětlujete, že se ten průměrný věk postupně oddaluje?
Je to tím, že se prodlužuje střední věk života. Ženy se dnes dožívají v průměru přes 80 let, takže i fyziologické pochody se posouvají. A je to změna životního stylu samozřejmě a vše, co s tím vývojem souvisí. Bohužel přechod prostě tu ženu stejně v nějakém věku dožene, i když dejme tomu v pozdějším, než tomu bylo dříve, před několika desítkami let.

Čtěte také

Bohužel, asi to nefunguje tak, že nám někdo vypne vaječníky, otočí kolečkem a je po všem.
Tak to bohužel nefunguje. U těch šťastnějších žen to funguje tak, že vlastně ten přechod ani nezaznamenají. Naopak se jim otevřou nové prostory tím, že přestanou menstruovat, odpadnou případné problémy související s menstruací, s bolestmi atd. Ale dejme tomu nějakých 20 až 30 procent žen má při přechodu problémy větší.

Tělo se brání, nebo proč tomu tak je?
Dochází k tomu, že ovariální funkce, kde se produkují důležité estrogeny, přestanou fungovat. Vaječníky se vyčerpají a dojde k útlumu oné estrogenní funkce, která je pro život ženy zásadní. Je to nastavené tak, že estrogeny nemají vliv pouze na reprodukci, ale současně zajišťují i hormonální stabilitu a s tím související celkovou stabilitu organismu.

Čtěte také

Pozná žena, že v přechodu?
Určitě se mění charakter a často si ženy stěžují nejvíce na to, že v přechodu začínají přibývat na váze, což je takový zásadní problém. Samozřejmě kromě návalu pocení, špatného spaní, nervozity a předrážděnosti. Takže to ženy poznají.

Na co si tedy nejvíce ženy stěžují? Co je nejkomplikovanější a je potřeba to řešit po poradě s lékařem?
Nejkomplikovanější jsou asi změny nálad a návaly, které ženu limitují jak v osobním, tak i v pracovním životě. A pak jsou velkým problémem poruchy spánku. Žena špatně spí, nemůže usnout, brzy se probouzí. K tomu má ony nežádoucí příznaky návalů, takže je druhý den samozřejmě unavená. A od toho se dál rozvíjí celý řetězec dalších problémů.

Podle posledních doporučení je pěti až desetileté podávání hormonální instituční léčby při přechodu bez jakýchkoliv problémů.
MUDr. Pavel Kopecký, Ph.D., přednosta Gynekologicko porodnické kliniky FN HK

Je to řešitelné?
Řešitelné to je, ovšem závisí to na síle těch potíží. Dnes preferujeme individualizovanou léčbu, žena je nedílným partnerem rozhodování, jak se s tím přechodem vypořádat. Jestli stačí jen prostě zlepšit životní styl, upravit si podmínky života, nebo jestli je potřeba tomu lehce medicínsky pomoci.

Čtěte také

Na trhu je celá řada přírodních estrogenových preparátů, který jsou především z červeného jetele nebo ze sóji. Ovšem samozřejmě, když jsou ty problémy větší, tak je na místě hormonální podpora.

Ale hormonální léčba, to je takový strašák, řekla bych. Nebo ne?
Obecný strašák to je. Stále je to bohužel takové kontroverzní téma. Nicméně, podle posledních doporučení je pěti až desetileté podávání hormonální instituční léčby bez jakýchkoliv problémů.

Pavel Kopecký a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s přednostou Gynekologicko porodnické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové MUDr. Pavlem Kopeckým si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.