Menší ostravská posilovna se snaží zachránit před krachem pomocí prodeje triček

23. listopad 2020 14:44

Pandemie koronaviru a s ní spojená opatření dělají velké starosti majitelům fitness center. Například jedna menší posilovna ve Slezské Ostravě je kvůli uzavření vnitřních sportovišť blízko krachu. Majitel neví, jak z krize ven. Svou posilovnu se snaží zachránit alespoň prodejem triček.

Marek Tyl provozuje malou posilovnu ve slezské části Ostravy. Pravidelný účastník domácích i evropských soutěží v crossfitu a silových disciplínách teď svůj čas tráví spíše na brigádách. Přivydělává si například na stavbě, jen aby fitko udržel při životě. Kompenzační bonus pro podnikatele, který schválila vláda, na záchranu posilovny nestačí. „Ta forma by měla být 500 korun na den, což dělá nějakých 15 tisíc měsíčně. A to určitě dostatečné není, nepokrývá to ani polovinu nákladů na provoz toho gymu,“ počítá Marek Tyl.

Kromě brigády Marek Tyl přišel i se záchranným programem pro jeho posilovnu. Dobrovolníci si můžou koupit speciálně vyrobenou kolekci triček na podporu fitka. „Naléhali na mne i mí kamarádi, ať dáme něco do kupy, že mi chtějí pomoct. Baví mě grafika, takže jsme dali dohromady designy triček a spustili to. Teď mi pomáhají lidé z celé republiky – objednávají si trička, někteří mi pošlou nějakou kačku a nechtějí za to vůbec nic,“ dodává.

Pokud budou muset fitness kluby zůstat zavřené i nadále, tak posilovna Marka Tyla vydrží podle jeho odhadů maximálně několik měsíců. Pak bude muset zavřít. „Viděl jsem, že Česká komora fitness se snaží zpracovat nějaké materiály pro vládu, že se ve fitkách nakazilo opravdu jen minimum lidí. Jak to bude, vůbec netuším. Věřím ale, že zvítězí zdravý rozum,“ dodává Marek Tyl. Jeho posilovnu za normálního provozu navštěvovalo přes 60 klientů.

Spustit audio

Související