Města řeší přemnožení holubů, v Plzni by měl vzniknout holubník

14. červen 2023 17:00, aktualizováno

Příroda přímo uprostřed města. A také zábava. I tak někdo vnímá hejna holubů na náměstích a dalších veřejných prostranstvích. Méně nadšení jsou ale majitelé domů, kteří musí řešit poničené fasády od holubího trusu. I proto se některá města snaží počty holubí populace regulovat. Například v Plzni vybudují první městský holubník.

V centru města jsou na mnoha památkách instalovány jako obrana proti ptákům lišty s ostny. Hmatatelnější je problém v okrajových částech, především pak na sídlištích. Holubi si oblíbili třeba nezabezpečené panelákové balkony nebo lodžie. Některá společenství vlastníků situaci řeší natažením sítě přes celou inkriminovanou část domu. Háček je ale v tom, že s takovou akcí musí souhlasit všichni obyvatelé. A to může být problém, někdo má totiž na lodžii krmítka a ptáky k sobě naopak láká.

Existuje několik možností, jak holubí populaci regulovat. Kromě fyzické likvidace (odstřel, trávení plynem), korigování dravci či použití plašičky (která má ale zároveň negativní vliv také na koně, psy a kočky) je variantou zbudování městského holubníku. A přesně na ten se chystá Plzeň.

Zatím je projekt ve fázi příprav studie, z níž vyplynou potřebné informace, především možné lokality pro umístění holubníku a také výše nákladů. Ty by dle primátora Romana Zarzyckého neměly přesáhnout několik set tisíc korun. Co se týče instalace, v úvahu přichází střešní zástavba, veřejný prostor, ale i mobilní zařízení. Po zabydlení holubníku ptáky budou pak pracovníci města měnit část vajec za umělé náhražky a také kontrolovat zdravotní stav holubí populace.

Otázkou je, za jak dlouho a v jakém množství se holubi v novém domově zabydlí. Například už zbudovaný holubník v Praze, který vznikl před rokem, je zatím ptáky využívaný pouze z jedné třetiny. Také efekt snížení holubí populace je v tuto chvíli ve fázi odhadů. Roman Zarzycký si nicméně slibuje zhruba patnáctiprocentní pokles.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio