Města v Moravskoslezském kraji řeší menší počty autovraků

17. březen 2022

Méně autovraků z ulic v současnosti odtahují radnice měst v Moravskoslezském kraji. Situaci změnila novela zákona, která platí skoro přesně dva roky. Majitelé aut si díky ní dávají větší pozor, protože jim hrozí tvrdší postihy. A to třeba i pokuty ve výši 300 tisíc korun.

„Hlavně zabírají místo lidem, kteří tak nemají kam postavit svá pojízdná auta,“ říká například pan Oldřich, který neumí pochopit, že někdo jen tak nechá na veřejném parkovišti nepojízdný vrak.

Radnice už zhruba dva roky používají novelu zákona, která jim výrazně zjednodušuje postup při odstraňování autovraků z ulic. Výrazně pomohla třeba ostravské Porubě.

„Také se změnila jedna zásadní skutečnost, že my řešíme tyto vraky jako přestupky, takže lidé si velice dobře uvědomují, zda-li to auto tam nechají nebo bude řešen jako přestupek, kdy jim hrozí pokuta až do výše 300 tisíc korun,“ popisuje místostarosta Miroslav Otisk (ANO).

Pokud se radnice s majiteli vůbec nedomluví, nebo se je nepodaří dohledat, tak autovraky putují do aukce. Třeba v porubě to ale byly jenom jednotky případů.

Novela zákona pomohla i Karviné. „Na začátku to určitě problém byl, měli jsme zaregistrováno více než 50 autovraků ve městě. Teď se nám tady objevují v jednotkách měsíčně a jsou to spíše vozidla s končící STK a stojí delší dobu,“ dodává mluvčí magistrátu Lukáš Hudeček.

autor: Petr Dušek
Spustit audio

Související