Městský palác Templ, jedna z nejstarších staveb v Mladé Boleslavi, nabízí výlety do historie i kulturní akce

20. leden 2024 15:00

Templ byl postaven v linii městských hradeb a měl obrannou funkci. Jedná se o jednu z nejstarších a architektonicky nejcennějších staveb ve městě. V současné době se tu nachází multimediální muzejní expozice. Na parkánu je vybudováno interaktivní archeologické hřiště pro děti. V Templu se konají výstavy, besedy nebo koncerty.

Palác byl vystavěn mezi lety 1488 a 1502 pro šlechtice a hejtmana Jana Císaře z Hliníka. Ten přišel do Mladé Boleslavi okolo roku 1484, posléze zastával funkci správce boleslavského panství a roku 1487 byl majitelem zdejších panství Ctiborem Tovačovským z Cimburka jmenován vůbec prvním hejtmanem pověřeným sjednocenou správou boleslavského, michalovického a bezdězského panství.

Stavba vznikala už v době téměř kompletního zastavění pískovcového ostrohu okolo hlavního náměstí, na kamenné podstavě při západním srázu ostrohu. Nelze však vyloučit, že budova vznikla na místě starší stavby. Stála v místě někdejší příjezdové cesty do města.

Multimediální expozice nabízí pohled do historie

V průběhu dalších staletí dům opakovaně měnil soukromé majitele šlechtického či měšťanského původu a byl také několikrát přestavován.

Čtěte také

Roku 1886 jej pro své účely získal Krajský muzejní spolek, který zde od roku 1887 instaloval své expozice a budovu využíval do roku 1910. Po vzniku Československa byl palác stavebně upraven na modlitebnu Církve československé husitské. Po válce nebyl využíván, udržován a chátral, což roku 1977 zapříčinilo zřícení části střechy. Následně byl z veřejných prostředků opraven a dnes slouží k pořádání kulturních a společenských akcí.

V galerii Templ vystavuje keramiku, obrazy a šperky výtvarnice Mirka Koubková. Výstava se koná k jejímu životnímu jubileu, potrvá do 10. února 2024. V Templu mají otevřeno od úterý do neděle od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin.

Spustit audio