Metaloví avantgardisté Sleepytime Gorilla Museum se po 17 letech vrací. Pro koho je to dobrá zpráva?

3. leden 2024

Americká kapela s podvratně neuchopitelným názvem Sleepytime Gorilla Museum patřila na přelomu milénia k formativním uskupením expandujícího žánru avantgardního metalu. Jejich tři desky v čele s In Glorious Times (2007) byly osobitou odpovědí na norskou vlnu žánru tvořenou Atrox či Vulture Industries. Sleepytime Gorilla Museum of the Last Human Being je jméno nové desky, jíž se svojská kapela vrací po dlouhých sedmnácti letech.

První ukázky z alba slibují dokonalou kontinuitu, což může být stejně tak slibným potvrzením umělecké vize, ale i důkazem určité strnulosti. 24. února, kdy vyjde, se dozvíme víc. Už o měsíc dříve pak vyjde osmá deska jiné výrazné kapely, která se na zmíněné vlně vezla též – norských Madder Mortem.

Jejich osmé album Old Eyes, New Heart vznikalo ve stínu smrti otce sourozenců Kirkevaagových, kteří kapelu zkraje 90. let zakládali. Novinka se tematicky pohybuje po ose zklamání versus naděje a prostor mezi tím. A kapela znovu potvrzuje, že do svého zvuku dokáže vměstnat jak temnou dramatičnost, tak i dojem civilnosti.

Oproti tomu nová deska The Chisel je čistým zvukem anglické ulice. Dva roky od debutu Retaliation vychází u Pure Noise jejich druhá nahrávka What a Fucking Nightmare, na které britská pětice přimíchala do svého rychlého a výbušného hard coru ještě více vlivu starých street punkových a oi kapel.

Přiklady těchto vlivů jsou Cock Sparrer nebo Sham 69 a výsledkem je extrémně energický hc/punk s hitovým potenciálem a nekompromisní textovou složkou. První zveřejněný singl Cry Your Eyes Out, který si v Modelářích pustíme, je toho jasným důkazem.

Jaký je příběh nově vydaného singlu Minor Threat? Co si myslí Banán o dramatičnosti v metalu? A má Viktor rád Thoma Yorka a Johnnyho Greenwooda? Dozvíte se v Modelářích!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.