Meteor o temných hvězdách, zpěvu ptáků a sčítání čápů

23. březen 2024

Poslechněte si:

  • 01:18 Existují temné hvězdy?
  • 11:24 Princip neurčitosti
  • 17:52 Ve kterých státech mají lidé stejnou motivaci?
  • 27:40 Proč na jaře ráno ptáci tak křičí?
  • 35:52 Začíná velké sčítání čápů
  • 42:45 Malý čáp Venda nám představí své příbuzné

Hovoří astrofyzik Petr Kulhánek, doktor František Koukolík nebo ornitolog Zdeněk Vermouzek. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Život čápa přibližuje Jiří Lábus.

Existují temné hvězdy?

Existují temné hvězdy?

Zní to jako protimluv. Hvězdy přeci září, to je jejich základní vlastnost. Dokonce září i hvězdy vyhaslé, v nichž už neprobíhají reakce, jejichž důsledkem je vyzařování světelné energie. Tyto vyhořelé hvězdy, tzv. bílí trpaslíci září jen proto, že jsou teplejší než okolí. Víme ale, že ve vesmíru je tzv. temná hmota, která se projevuje gravitací, ale nezáří. Dokonce má být temné hmoty asi 5x více než té, kterou vidíme všude kolem sebe. Může tato hmota, jejíž podstatu neznáme, tvořit hvězdy? O tom hovořil prof. Petr Kulhánek z ČVUT v Praze.

Princip neurčitosti

Je světlo vlna nebo částice?

Německý teoretický fyzik Werner Heisenberg uvažoval asi takto: K "poznání" nějaké pohybující se částice je nutné znát její polohu a rychlost. Jenže sotva si na tu zkoumanou částici "posvítíme", tak do ní fotony světla "drcnou" a oba měřené parametry trochu změní. Přesný původní stav částice je tedy nezjistitelný. Tak vznikl zřejmě nejznámější zákon kvantové mechaniky - princip neurčitosti. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Ve kterých státech mají lidé stejnou motivaci?

Mapa světa

Na otázku odpovídá studie, která měla dvě vlny. První běžela v letech 2016-2019 ve 32 státech, dotázala se devíti tisíc lidí, střední věk skupiny 24 let. Druhá vlna proběhla od dubna do listopadu 2020, v době covidové epidemie, v 29 státech, tázala se sedmi tisíc lidí, střední věk skupiny 29 let. Otázky zkoumaly základní sociální motivy. Snad nejzajímavějším výsledkem první vlny je, že se státy neseskupují podle tradičního dělení Západ versus zbytek světa, bohaté státy versus státy chudé. Další výsledky představil MUDr. František Koukolík.

Proč na jaře ráno ptáci tak křičí?

Sýkora modřinka

Každé jaro je to stejné. Brzo ráno, ještě za tmy, začíná úplný pěvecký koncert. Ptáci mnoha druhů se navzájem překřikují. Intenzita zvuku je někdy tak vysoká, že budí lidi ze spaní. Zpívají samci a jejich motivy jsou jasné – předvádění se před samičkami a vymezování teritoria. Proč ale zpívají všichni téměř sborově ráno? Proč si své výkony nerozdělí rovnoměrně během dne? Na to odpovídal nový výzkum, který představil biolog prof. Jaroslav Petr.

Začíná velké sčítání čápů

Čáp bílý, ilustrační foto

Po deseti letech začalo velké celoevropské sčítání čápů bílých. Pořádá ho u nás České společnost ornitologická. Její ředitel Zdeněk Vermouzek nám potvrdil, že se do sčítání může zapojit opravdu každý. Pokud máte v blízkosti čapí hnízdo, sledujte, kdy se na něj čápi vrátí, jestli už mají mladé a kolik jich je. Vše se zapisuje do online mapy na adrese cap.birdlife.cz. Pomozte ornitologům, řada hnízd letos ještě nebyla vůbec zkontrolována!

Malý čáp Venda nám představí své příbuzné

Jiří Lábus

Možná jste si někdy říkali, jak asi vypadá takový život čápa? Co prožívá? Jaké jsou jeho první krůčky, první let, jak je pro něj náročné letět až do Afriky, jak si hledá partnerku, jak si staví hnízdo, co mu dělá největší radost nebo co ho naopak ohrožuje? Díky Meteoru se to všechno dozvíte. Životem čápa nás provede Jiří Lábus jako čáp Venda, od narození až po zralý čapí věk. Jeho trochu laický pohled na věc uvádí na pravou míru ornitolog Zdeněk Vermouzek.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo na portále mujRozhlas.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související