Mexiko bez jídla by nebylo Mexikem a jídlo bez Mexika by nebylo jídlem, tvrdí novinářka Eva Kubátová

4. červenec 2023

„V Mexiku se mísí neuvěřitelné množství kultur a je takřka nemožné najít to, co je to pravé a jediné Mexiko. Mísí se tam vlivy indiánské i katolické, stejně jako barvy,“ popisuje překladatelka, novinářka a znalkyně Mexika. Je Mexiko hodně barevné? Co tam znamená slovo ‚ahorita‘? Jaké podivnosti tam sbírá? Je tam silný vliv žen? Rozumí Mexičané českému humoru?

Eva Kubátová

Svůj vztah k Mexiku Eva Kubátová zpočátku trochu hledala, ale láska k místnímu jídlu vzplála okamžitě. „Když to řeknu natvrdo, k lásce k Mexiku jsem se prožrala,“ směje se. „Mexiko bez jídla by nebylo Mexikem a jídlo by bez Mexika nebylo jídlem.“ O Mexičanech se traduje, že to jsou kukuřiční lidé. „Říká se, že když se bohové nudili, tak si prvního člověka vytvořili z kukuřičných klasů.“

Při psaní knihy Mexikopedie autorka myslela na čtenářskou obec. „Člověk na základě knihy nemusí nutně cítit potřebu navštívit Mexiko, ale naučí čtenáře mexický životní nadhled a pohodu, kterou si může užít v Mexiku stejně jako třeba v Českém Krumlově,“ uzavírá novinářka a znalkyně Mexika.

autoři: Vasil Fridrich , eh
Spustit audio

Související