Mezi novinařinou a influencerstvím. Johana Bázlerová a Čestmír Strakatý o hodnotách online tvůrců

8. březen 2023

Podle výzkumu AMI Digital z roku 2022 mezi Čechy v posledních dvou letech mírně klesá důvěra v tradiční média. Obzvláště mladí lidé redakčnímu obsahu důvěřují méně a méně a pro informace si chodí především na sociální sítě. Ptali jsme se dvou populárních českých online tvůrců, Johany Bázlerové z instagramového účtu Jsem v obraze a moderátora a podcastera Čestmíra Strakatého, v čem spočívá přitažlivost jejich obsahu a vůči komu při jeho tvorbě cítí odpovědnost.

Oba reprezentují proměnu žurnalistiky pod vlivem sociálních sítí, věnují se širokému spektru témat a o svých „redakčních“ krocích rozhodují sami za sebe. Mají trochu z novinařiny i influencerství.

Čestmír Strakatý působí jako autor rozhovorového pořadu Prostor X, v posledních měsících i jako nezávislý podcaster a taky moderátor pořadu Press klub na rádiu Frekvence 1. Jeho populární neortodoxní rozhovory mu zajistily pozici člověka, o kterého mají zájem redakce i předplatitelé na publikační platformě Herohero.

Johana Bázlerová svůj instagramový profil, na kterém přináší zpravodajství ve formě atraktivní především pro mladé lidi, začala vytvářet před dvěma a půl lety. Nasbírala skoro 190 000 sledujících a v mediálním světě si vydobyla pozici jedné z nejvýraznějších tváří z generace čerstvých dvacátníků.

Čtěte také

Označili by se za novináře? „Novinařina má dnes opravdu hodně podob, sám jako opravdové novináře vnímám především investigativce, to já nejsem, ale asi bych se za novináře měl označit. Nicméně asi nejsem ten typ novináře, co někdy vyhraje Peroutkovu cenu,“ vysvětluje Strakatý svůj přístup k téhle profesi.

Bázlerová zase sahá pro označení svojí práce do zahraničí: „Já bych se neodvážila označit sama sebe jako novinářku. Na druhou stranu se mi nelíbí, když pod svou fotkou a jménem vidím popisek influencerka, to taky nejsem! Ráda používám označení digital creator, které vídám v zahraničí, to mi přijde přiléhavé.“

Výběr témat a hodnotové rámce

Jak vybírají témata, kterým se budou ve své práci věnovat? „Jsem v obraze prostě reprezentuje moje zájmy a moje hodnoty, vybírám, co přijde zajímavé v daný moment mně, zároveň jsou témata, ke kterým se vracím. Typicky by to byla lidská práva, podmínky LGBTQ+ lidí v Česku, ochrana klimatu. Pořád jsem to ale já a moje zájmy,“ vysvětluje Johana svůj agenda setting.

U Čestmíra je to složitější: „Já samozřejmě koukám, co je populární, taky nějak reaguju na to, co se děje, teď například řešení důchodů. Vybírám si ale lidi, kteří mi přijdou zajímaví, u kterých vím, že se mi s nimi povede otevřít něco nového a překvapivého,“ vysvětluje.

Jaké profesní vzory mají Čestmír a Johana? A podle čeho poznají, že svou práci dělají dobře? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.