Mezinárodní horolezecký filmový festival v Teplicích nad Metují je o úctě k horám i dobrodružství

26. srpen 2022

V pátek 26. srpna s námi můžete i vy prožít dobrodružství a vylézt na nejvyšší hory světa. Od 9:00 do 12:00 jsme připravili další přímý přenos, tentokrát z Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu v Teplicích nad Metují. V našem rozhlasovém stanu přivítáme spoustu zajímavých hostů. 

Už 39. ročník Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu v Teplicích nad Metují navazuje na tradici oslavy lezení a komunity stejně naladěných lidí, kteří vedle svých výkonů a vysokých stěn obdivují i východy a západy slunce, hory a přírodu.

Čtěte také

Letos je opět připraven program plný zahraničních i domácích horolezeckých špiček, dobrodružných filmů, hudebních předstanení, bouldrových, běžeckých a trickline závodů, předávání cen, výstav, outdoorových stánků a hlavně slavnostní festivalovou atmosférou.

Nalaďte si Páteční dopolední Habaděj nebo za námi přijeďte do Teplic nad Metují. Od mikrofonu se na vás těší Lada Klokočníková a Jiří Kánský.

Filmový festival, který není jen o filmech

Čtěte také

Kromě filmové přehlídky nabídne festival i letos svůj bohatý doprovodný program. Patří sem besedy, venkovní projekce nesoutěžních filmů, Mistrovství republiky mládeže v boulderingu, dále pak boulderingový pohár pro děti i pro dospělé, běh skalami, různá sportovní klání a soutěže. Doprovodné akce jsou ověřené minulými roky. U návštěvníků mají úspěch, tak v nich festival logicky pokračuje.

Český horolezecký svaz bude také vyhlašovat vítěze a ocení nejlepší horolezecké výkony za rok 2021. Oceňovány jsou nejlepší výkony v osmi horolezeckých a lezeckých kategoriích včetně skialpinsimu. Výstup roku s hvězdičkou je určen pro historicky výjimečný výkon, který posouvá hranice světového lezení.

Čtěte také

Za výkony na špičkové mezinárodní úrovni jsou udělovány Výstupy roku, za vynikající výkony v tuzemském měřítku čestná uznání. Za mimořádné výkony mladých lezců lze udělit ocenění Talent roku.

Mezinárodní horolezecký filmový festival v Teplicích nad Metují se koná 25. až 28.8.2022. Jde o soutěžní přehlídku profesionálních a amatérských filmů z celého světa s horolezeckou i jinou sportovní tématikou.

Festival má dlouholetou tradici a těší se velké oblibě jak u českých, tak zahraničních návštěvníků, kteří našli zalíbení v extrémních sportech, a to zejména v těch, které se provozují ve volné přírodě.

Termín festivalu se postupem času ustálil na posledním srpnovém víkendu, a dělá tak pomyslnou tečku za dvěma měsíci prázdnin.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.