MHD v Ústí nad Labem začne jezdit po nových trasách a s novými čísly

29. duben 2024 10:00

Ve středu 1. května začne v Ústí nad Labem a okolí platit nové číslování linek městské hromadné dopravy. Kromě toho budou mít některé linky i nové trasy. Toho se obávají někteří lidé a firmy, podle kterých se zaměstnanci nedostanou včas do práce nebo naopak ze směn na další spoje. Vedení dopravního podniku to odmítá.

„Asi největší problém je po té odpolední směně, protože tam se také ty linky posunuly. Tím pádem těm lidem, kteří dojíždějí z okrajových částí města nebo z okolních vesnic, ujíždějí ty autobusy, dá se říct, před nosem. Některé ty zelené autobusy odjedou a teprve pak dojedou linky od našeho závodu,“ popisuje zaměstnanec a odborář společnosti Black & Decker v Trmicích Luboš Pitra.

Obavy má i vedení firmy. Lidé by podle personalistky Miroslavy Humlové navíc nemuseli stíhat směny. Pokud by zaměstnanci skutečně nestíhali dojet do práce, je ve hře i posunutí začátku výroby.

„To je jediný, co můžeme dělat my jako zaměstnavatel, že budeme tolerovat ty pozdní příchody, ale jak řekl pan Pitra, ta linka se prostě zastaví, protože jede v taktu. Když začnou v 6:20, protože budou čekat, než dojedou třeba tři lidi, tak ta výroba pak samozřejmě chybí,“ shrnula Humlová.

Zaměstnanci společnosti se také obávají kapacity nových spojů, která je podle nich nedostatečná.

Ústecký dopravní podnik obavy lidí odmítá jako bezdůvodné

Obavy z časování nových jízdních řádů a kapacity vozů náměstek ředitelky ústeckého dopravního podniku Roman Pospíšil odmítá: „Všechno jsme nastavili a prokonzultovali tak, aby to vždy v maximální možné míře a komfortu vycházelo. S tím, že jsme třeba i přes volné dny zachovali linku 19, nově 89, která bude špičkově zajišťovat příjezd na ranní, odpolední a noční směny.“

Například pro Trmice bude nové přestupní místo u Globusu. Lidé by si tak podle ředitelky dopravního podniku Simony Mohacsi měli zjistit nové trasy spojů: „Je možné, že na trase, kterou byli zvyklí jezdit, ten spoj nejezdí tak často, ale určitě tam mají linku nebo přípoj, který ¨jezdí častěji, a který je pohodlně dostane tam, kam potřebují.“

Plánovače spojů najdou lidé například na webu dopravního podniku.

Pokud se ale přeci jen ukážou některé linky jako problematické, je dopravní podnik připravený je upravit na začátku letních prázdnin.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související