26. července 2023 v 22:00 |

Michal Wróblewski & Dust In The Groove: Game no. 5

0:00
/
0:00
Michal Wróblewski & Dust In The Groove: Game no. 5
SF trio session (2023)
26. července 2023 v 22:00 |

Michal Wróblewski & Dust In The Groove: Game no. 5

Game no. 5 je komorní rozhlasová opera bez narativu. Je součástí rozsáhlé a organicky se vyvíjející autorské série skladeb Games, v rámci které se hudebníci orientují prostřednictvím různých druhů textových a grafických instrukcí, přičemž časové rozložení se řídí kolektivně na základě přítomného okamžiku.

 

Game no. 5 obsahuje tři kompoziční složky. Hlavní část tvoří textová partitura stejně, jako u všech skladeb celé série Games. Kromě Wróblewského inklinace k přísně notované i bezmezně improvizované hudbě, tak celá série a zejména pak její další skladba s označením 5, směřuje v k vytváření hudebních světů v podobě propozičních modelů, které fungují samy o sobě a bez autorského vedení. Jsou to dopředu stanované společné cíle a prostředky, vedoucí k jejich dosažení a poskytují dostatek prostoru k seberealizaci a svobodné umělecké komunikaci v rámci provedení skladby, lepe řečeno transformaci navrhovaného modelu do slyšitelného spektra pomocí hudebních instrumentů a technik.  Wróblewski tak navazuje na hudební myšlení v podobě tzv. Propositional Music, jehož hlavním představitelem je David Rosenboom, se kterým se setkal během doktorského studijního pobytu na CALARTS v Kalifornii (2023), kde také nová skladba Game no. 5 vznikla.

Další dvě složky celé kompozice tvoří různé fragmenty z autorovy konceptuální kompozice Reading Pieces a z písně Lost in the Stars Kurta Weilla ze stejnojmenného amerického muzikálu z roku 1949.

Účinkují Dust In The Groove:
Jan Vondrů - zpěv
Žaneta Vítová - akordeon
Martin Opršál - marimba

Radim Hanousek - saxofon
Jakub Švejnar - perkuse
Jan Přibil - trumpeta
Yoram Rosilio - kontrabas
Michal Wróblewski - dirigent
Jana Jelínková - záznam, postprodukce, mastering

Záznam skladby Game no. 5 proběhl ve studiu Divadla na Orlí na JAMU v Brně byl podpořen z grantového programu OSA Partnerství.