Mikulka: Dříve pozorovatelna pro případ třetí světové války, dnes klidné místo s vyhlídkou na Plzeň

12. leden 2024

Plzeňský kopec s názvem Mikulka se nachází nedaleko Fakultní nemocnice Lochotín, jen malý kousek od zastávky Mozartova tramvajové linky číslo 1. Nedaleko ruchu města tak najdete překvapivý klid a zajímavé místo, které skýtá krásné výhledy.

Dva zajímavé objekty na vrchu Mikulka v Plzni

„Kopec se původně jmenoval Cambal, což je očividně neslovanské jméno, které pochází zřejmě ještě z doby před slovanským osídlením. Poté vrch dostal název Stráž a na konci 19. století se přejmenoval na Mikolku. Lidé pak název zkomolili na Mikulku,“ řekl na úvod předseda spolku Zestínu Lukáš Houška.

A proč zrovna Mikulka? „Na konci 19. století tady byl postaven pomník Jindřichu Mikoleckému, což byl člověk aktivní v průmyslové sféře, spolupracoval například s Emilem Škodou. Krom jiného také prosazoval zavedení tramvají v Plzni, coby moderního dopravního prostředku,“ uvedl Houška.

Na Mikulce najdete také krom pomníku dva zajímavé objekty: „Je zde pozorovatelna civilní obrany ze 70.-80. let 20. století a sloužila k pozorování případného příletu jaderných bombardérů v rámci možné třetí světové války. Lze dokonce nahlédnout dovnitř, kde dodnes zůstalo vybavení v podobě stolů a lavic. Dalším objektem je pak druhá pozorovatelna, která vznikla za 2. světové války proti případným náletům na Plzeň,“  vysvětlil předseda spolku.

Poslechněte si popis výhledů, které je možné z vyhlídky spatřit!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.