Milan Kundera i Karel Čapek naše sledující baví, říkají o literárním projektu dvě čítanky jeho autorky

20. únor 2024

Dominika Dítětová a Tereza Pěšáková jsou studentky Karlovy univerzity, které hodně a rády čtou. O svoji vášeň se dělí se sledujícími na Instagramu v projektu dvě čítanky.

„Potkaly jsme se na první přednášce z teorie literatury na vysoké, kdy mě zaujal Terky sešit, protože jsem měla úplně stejný, tak jsme si sedly vedle sebe, začaly jsme se bavit a zjistili jsme, že máme rády stejné knížky, spíš klasickou literaturu,“ vypráví Dominika Dítětová.

Tereza Pěšáková potom přišla s nápadem podělit se o své čtenářské zážitky a postřehy na Instagramu. 

Čtyři až šest knih měsíčně

Na instagramovém profilu 2citanky se objeví téměř vše, co Dominika a Tereza přečtou. „Neříkám, že všechno, ale myslím, že třeba 90% toho, co přečteme, tak tam recenzujeme a je to především o těch recenzích, který jsou vlastně spíše než recenze naše dojmy z té četby,“ vypráví Tereza Pěšáková. Mezi recenzemi se objevují i citáty z knih nebo od autorů.

Sledující baví klasika

Největší dosah v projektu 2citanky mívají klasická díla známých autorů. „Milan Kundera hodně táhne, taky Karel Čapek,“ vypočítává Tereza Pěšáková. „Myslím si, že úplně náš nejlepší příspěvek byl Spalovač mrtvol,“ doplňuje Dominika Dítětová.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio