Miloš Doležal: Peča Čapek heftling

1. září 2020

Dokumentární povídka o malíři a spisovateli Josefu Čapkovi. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

1. září 1939 zatklo malíře a spisovatele Josefa Čapka gestapo. V následujících letech ho čekala cesta peklem - Dachau, Buchenwald, Sachsenhausen a nakonec Bergen-Belsen. Jako zapřisáhlý antifašista, který svůj názor otevřeně deklaroval v četných kresbách, karikaturách a obrazech, i jako bratr spisovatele Karla Čapka, patřil Josef Čapek k nepohodlným osobnostem, kterých se nacistický režim hleděl neodkladně zbavit. Gestapo ani nečekalo na jeho návrat z Vysočiny do Prahy a zatklo ho přímo v Želivě, kde s manželkou Jarmilou pobýval na letním bytě.

Čte: Bronislav Kotiš
Připravil: Dominik Mačas
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2020

Jak prožíval poslední dny onoho léta roku 1939 se pokusil rekonstruovat ve své povídce Peča Čapek heftlink básník, spisovatel a dokumentarista Miloš Doležal. Sledoval malířovy stopy na Vysočině, soustředil dochované dokumenty, vzpomínky a vytvořil živý, do detailů propracovaný obraz těchto událostí, jako by jich byl přítomen i on sám. Letos tomu bylo pětasedmdesát let, co se na konci dubna roku 1945 uzavřela životní pouť Josefa Čapka. Přesné datum neznáme. Zemřel jako vězeň v koncentračním táboře Bergen-Belsen, pravděpodobně jen krátce před jeho osvobozením.

Spustit audio