Miloslav Kabeláč: Mysterium času, Zrcadlení, Hamletovské improvizace, Metamorfózy II

13. prosinec 2022

Společné CD Symfonického orchestru Českého rozhlasu a dirigenta Marko Ivanoviće věnované orchestrální tvorbě Miloslava Kabeláče, významného českého autora druhé poloviny dvacátého století. Hodnocení připravil Petr Veber.

(…) V letech 2011 až 2014 zaznamenali rozhlasoví symfonikové s dirigentem Marko Ivanovićem všech osm symfonií, tuto zásadní část díla Miloslava Kabeláče, pokrývající svým vznikem dobu od roku 1941 do roku 1970. Šlo o počátek splácení velkého dluhu – ke Kabeláčově tvorbě ve znějící podobě, speciálně k symfoniím, se zájemci snažili po desetiletí jakkoli dostat, ale uspokojivá možnost neexistovala. Panuje totiž poměrně široká shoda v tom, že je tento skladatel vedle Bohuslava Martinů největším českým symfonikem 20. století. Jeho symfonie (samozřejmě zcela jiné než ty od neoklasika a neoimpresionisty Martinů) jsou novátorské a současně mimořádně emocionálně působivé. Právě i díky vydanému kompletu jsme svědky počínajícího postupného přerodu soudobého skladatele v klasika. (…)

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.