Miluju rozhlas, ale moc se mi v něm nedařilo vystupovat, lituje herečka Jana Krausová

4. květen 2023

„Teď má rozhlas sto let a je to v dnešní době výjimečné medium. Dozvídám se z něj spoustu zajímavých věcí a má optimistickou atmosféru. Není to skličující jako některé televize,“ vyznává se v Blízkých setkáních. Jak vzpomíná na dětství a bojovky s kluky? Co jí dalo domácí umělecké prostředí? Je každé divadelní představení něčím jiné? Bavilo jí to před kamerou?

„Poslouchala jsem rozhlas vždycky. Pohádky a sobotní hry,“ vzpomíná herečka a výtvarnice. „Miluju rozhlas, ale nikdy se mi v něm moc nedařilo vystupovat.“

Jana Krausová

V dramatickém kroužku Jiřiny Stránské se Jana Krausová setkala s mnoha zajímavými herci, například Táňou Medveckou nebo Janem Hartlem. „Do Honzy jsem byla platonicky zamilovaná. Už když byl mladý, byl vážný.“

Dřív chtěla hrát princezny a víly, ale dostávala úplně jiné role. „Možná to bylo tím, že jsem byla s Honzou (Krausem) a on byl za toho grázla. To stigma se přeneslo i na mě. I v komediích jsem hrála úchylné ženy,“ směje se.

Později zvítězilo umění nad herectvím. „Režiséři měli své koně. I v Národním divadle. Tajná rivalita tam byla a já nemám ráda konkurenční boj. Rozhodla jsem se pro výtvarno,“ uzavírá Jana Krausová.

autoři: Vasil Fridrich , eh

Související