Mimořádné komunální volby v obcích provází větší hygienická opatření. Lidé v karanténě volit nesmí

14. březen 2020 14:28

Obyvatelé sedmi středočeských obcí od rána rozhodují o jménech nových zastupitelů. Do volebních místností ale nesmí lidé, kteří jsou kvůli koronaviru v karanténě.

I přes vyhlášený nouzový stav se v sobotu volí v Kněžičkách a Dobšicích na Nymbursku, v Kozomíně na Mělnicku, Neprobylicích a Plchově na Kladensku, Schořově na Kutnohorsku a Stašově na Berounsku.

V Kněžičkách se od řádných voleb v roce 2018 konají volby už počtvrté. Zdejší zastupitelé totiž opakovaně skládali mandát kvůli osobním sporům. Tentokrát opozice kandidátku nedala dohromady, o hlasy voličů tak usiluje pouze sdružení Za lepší Kněžičky současného starosty.

V Dobšicích se zase zastupitelstvo rozpadlo kvůli sporu ohledně žádosti o dotaci na úpravu hasičské zbrojnice.

Lidé, kteří mají nařízenou karanténu, se nesmějí voleb vůbec zúčastnit. "Karanténa je překážkou výkonu práva volit, to znamená, že volič s nařízenou karanténou se nemůže dostavit do volební místnosti a nemůže ani hlasovat do přenosné volební schránky," uvedl mluvčí ministerstav vnitra Ondřej Krátoška.

Volební komise musí rovněž dodržovat přísnější hygienická opatření. To znamená dezinfekce prostor a třeba klik. A taky zajištění přiměřeného rozestupu mezi voliči. 

Spustit audio